Aceasta reteta este absolut delicioasa,
pur si simplu iti va face vara mai frumoasa!
“It will blow your mind”, sau mai
bine zis, iti va face papilele gustative sa explodeze de placere :)
Partea si mai buna este ca se face
extrem de usor, oricine poate sa o faca, iar apoi rezultatul este
spectaculos. Este practic cea mai buna inghetata pe care am mancat-o
nu doar vara aceasta, ci probabil in toata viata mea :) Si am numit-o
“parfait” pentru ca este pufoasa ca o spuma...ca un vis...un
mousse de zmeura inghetat, o nebunie!
Ai nevoie doar de 4 ingrediente:
- aquafaba (zeama de la o conserva de naut);
- zahar (preferabil pudra) cam 4-5 linguri;
- esenta de vanilie;
- zmeura aprox. 100 g.
Aquafaba este “descoperirea
secolului”, cel putin pentru veganii tributari gusturilor dulci din
copilarie. Desi suna foarte exotic, nu este altceva decat apa in care
a fiert nautul, sau zeama dintr-o conserva de naut. Teoria spune ca
rezultatele ies la fel de bune si cu apa in care a fiert fasolea sau
mazarea (vorbim obligatoriu de leguminoase), filtrate bine. Eu m-am
multumit pana acum sa incerc zeama din conservele de naut boabe din
comert, nu de alta, dar nu am niciodata rabdare sa fierb nautul
acasa.
Deeeci, se scurge o conserva de naut,
iar aceasta apa se bate cu mixerul la turatie inalta pana se
transforma intr-o spuma identica cu cea de albus. Si se va
transforma, garantat! Posibil sa dureze un pic mai mult pana ajunge
la consistenta dorita decat albusurile, insa spuma rezultata arata si
se comporta la fel. Iar o data batuta spuma, gustul de naut nu se mai
simte.
Dupa ce am batut spuma tare, adaugam
esenta de vanilie (e total optionala, am folosit-o mai mult ca
asigurare ca nu se va simti niciun pic de gust sau miros de naut), si
zaharul pudra.
“Of course, my horse”, nu am avut zahar pudra in
casa, asa ca am rasnit niste zahar bio in rasnita de cafea. Clar, nu
sunt o adepta a zaharului! Insa aquafaba nu suporta niciun alt
indulcitor, pentru ca altfel se lasa cu brio toata spuma noastra, se
lichefiaza imediat. Am facut asadar un compromis, folosind zahar bio.
Incorporam treptat ingredientele,
continuand sa batem cu mixerul. La final adaugam zmeura, pasata un
pic cu furculita cat sa se desfaca fructele intregi, si scursa un pic
de zeama. Reiese o spuma omogena, roz, pufoasa, aromata si
delicioasa.
Am pus totul la congelator si dupa
cateva ore, rezultatul a fost spectaculos. Parca nici nu ma asteptam
sa iasa asa buna si perfecta! Ce e minunat este ca, fata de alte
inghetate vegane, aceasta se comporta la fel ca una scumpa de la
magazin, adica ramane fina si pufoasa chiar si dupa ce am scos-o din
congelator si am bagat-o inapoi de mai multe ori, pastrandu-si
aspectul si calitatile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu