Sunt un fan impatimit al mancarurilor indiene si al condimentelor "fierbinti". Aceasta mancare de linte am descoperit-o intamplator in urma cu cativa ani, si i-am ramas fidela. Este usor de preparat, gustoasa, satioasa, si mai ales are efect de incalzire datorita ghimbirului. Gustul final este unul dulceag-aromat, fresh si usor intepator :)
Este o mancare ayurvedica, recomandata tipologiilor Kapha si Vatta, insa mai putin tipologiei Pitta.
Ingrediente:
- 1 cana linte rosie, preferabil inmuiata de cu seara;
- 3 cepe mari (sau 4-5 cepe mici), tocate dupa preferinte;
- ½ ardei rosu, tocat marunt; (optional)
- ½ morcov dat pe razatoarea mica;
- 1 rosie (sau o mana de rosii cherry) tocate marunt;
- radacina proaspata de ghimbir cam cat 2-3 nuci; (sau 2-3 lingurite de pulbere uscata)
- 3 linguri ulei;
- sare dupa gust.
Optional:
- sofran 1 lgt;
- chimen rasnit ½ lgt;
- turmeric 1 lgt;
- cardamon ½ lgt;
- nucsoara un varf de lgt;
- 2-3 catei usturoi.
Preparare:
Intr-o oala inalta punem la fiert
lintea. Avem grija pentru ca atunci cand incepe sa fiarba, va face
spuma, deci lasam oala fara capac.
Separat, intr-o alta cratita sau intr-o
tigaie inalta, pregatim baza de legume. Tocam ceapa dupa preferinte
si o punem la calit. Pentru a nu fi prea “grea”, o vom opari cu ½
cana de apa si doar 2-3 linguri ulei. Este foarte important sa folosim cat mai multa ceapa, si sa o lasam pana devine aurie si capata gustul tipic dulceag. Acest gust dulceag va da nota de fond a intregii mancari.
Alaturi de ceapa, adaugam
ardeiul tocat marunt si morcovul dat pe razatoarea mica. Cand acestea
s-au inmuiat, adaugam rosiile tocate marunt si ghimbirul dat pe
razatoarea mica (sau pulberea de ghimbir uscat).
In acest moment combinam continutul
celor doua oale, amestecam lintea fiarta cu amestecul de legume.
Lasam inca aproximativ 5-10 min pe foc, pentru a se omogeniza
aromele, si in acest timp, pe gustate si dupa preferinte, adaugam
condimente:
- eu am adaugat: sofran o lingurita; turmeric o lingurita; chimen rasnit ½ lingurita; cardamon pulbere ½ lingurita; nucsoara un varf de lingurita, si 2-3 catei de usturoi zdrobiti.
Va rezulta o tocanita zemoasa, aromata,
de un galben intens, usor condimentata, perfecta pentru zilele reci
de iarna. In mod traditional se consuma cu lipie cu unt si usturoi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu