Inca o mancare calda pentru zile reci,
fara gluten si fara lactoza.
Am descoperit meiul o data cu prima
dieta Oshawa. Pe atunci mi se parea interesant, si l-am consumat in toate felurile posibile. Intre timp a ajuns sa devina o obisnuinta, mai ales ca il pot folosi ca
inlocuitor pentru pastele clasice, si in multe alte feluri de preparate. De altfel, meiul este o
pseudo-cereala, care nu contine gluten, si care poate fi folosita cu
incredere chiar si de persoanele cu intoleranta.
L-am folosit de multe ori ca substitut
pentru pastele clasice, merge combinat cu o sumedenie de gusturi si
mirodenii. De data asta am incropit o mancare foarte rapida si foarte
simpla, ce poate fi facuta in post, dar nu numai.
Pentru aproximativ 4 portii am folosit:
- 100-150 g mei,
- 3 ardei kapia rosii;
- 1 ardei gras alb;
- 2 cepe mari;
- 1 morcov;
- o cana bulion de casa
- 1-2 catei usturoi;
- mirodenii
- optional: ½ cana lapte cocos gras de la conserva
Meiul l-am lasat la inmuiat cam 2 ore,
se poate inmuia si de cu seara, sau puteti sari etapa asta. Daca a
fost inmuiat, va fierbe rapid cam in 10 minute. Daca il puneti direct
la fiert, va dura cam 20 de minute pana ce va fi fiert complet. Am
adaugat meiul in apa cand aceasta deja clocotea, cu un pic de sare.
Dupa ce a fiert, l-am scurs bine in sita.
Separat, am tocat ardeii si ceapa, am
dat morcovul pe razatoarea mare, le-am pus intr-o tigaie adanca, cu
2-3 linguri ulei si o cana de apa si un praf de sare, si le-am lasat
sa se caleasca usor sub capac, mai mestecand din cand in cand. Cand
legumele erau aproape gata, am verificat aromele, am adaugat o cana
de suc de tomate, am completat cu usturoiul maruntit, piper, 2
lingurite de boia dulce, un varf de lingurita de busuioc, vreo 2
boabe de ienibahar, si la final de tot am adaugat un pic de lapte de
cocos de la conserva, (care ar inlocui textura unei smantani), doar
ca sa iasa mai cremos tot amestecul (nu modifica prea mult gustul,
puteti omite acest ingredient).
Am amestecat apoi meiul scurs cu restul
de legume in sos, si am servit cu garnitura de gogosari la otet,
pentru un maxim de savoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu