joi, 30 martie 2017

CLATITELE MELE VEGANE (1)

Imi era pofta de clatite. Am cautat inspiratie pentru niste clatite fara gluten, fara zahar si fara lapte, si evident...fara oua. Adica, aveam nevoie sa exclud intreaga compozitie clasica a clatitelor :)
Asa ca am experimentat cu ceva materii prime din dotare:
  • faina de mei, (cam 100 grame) ca inlocuitor pentru faina e grau. Graul are gluten, meiul nu are. Deci e bun pentru copii problema ca mine :)
  • faina de in, (cam 30 de grame – 2-3 linguri de seminte de in, rasnite in rasnita de cafea) pentru imbunatatirea valorii nutritionale si ca usor liant;
  • ceva faina de chia, (o lingura de seminte de chia, rasnite in rasnita de cafea) care o data inmuiata devine gel;
  • sirop de agave (2 linguri) in loc de zahar; puteti inlocui cu miere sau alt indulcitor natural;
  • o banana coapta, bine pasata, ca agent de legare;
  • ½ lingurita praf de copt pentru fragezire (optional);
  • lapte vegetal cat sa inglobeze tot amestecul si sa ajunga la grosimea dorita, adica undeva intre ½ cana si o cana intreaga, dupa preferinte.

Daca va doriti clatite clasice “crepes”, adaugati mai mult lapte vegetal si intindeti amestecul in tigaie in strat subtire. De asemenea puteti omite praful de copt.
Daca va doriti clatite americane, pufoase, “pancakes”, adaugati mai putin lapte vegetal, si nu uitati praful de copt.
Indiferent de varianta aleasa, va sfatuiesc sa lasati un pic amestecul sa se umfle, adica fainurile sa se omogenizeze bine cu lichidul. Cam dupa jumatate de ora amestecul este gata de intins in tigaie. Este posibil sa va doriti in acest moment sa mai adaugati lapte vegetal sau chiar apa simpla, daca vreti sa le faceti mai subtiri.
De asemenea, veti avea nevoie de o tigaie non-aderenta! Eu am folosit si putin ulei la prajit (cam o lingura), pentru ca altfel nu le puteam dezlipi din tigaie fara sa le rup. Se ia cate un polonic din compozitie si se toarna in tigaia incinsa, intinzand bine-bine compozitia. Se fac pe foc foaaaarte mic, si le intoarcem cu grija cu o spatula, astfel incat sa nu le rupem.


Eu le-am mancat cu niste sirop de agave pe post de topping.

Fiind una dintre primele incercari de dulce vegan, aspectul nu a iesit prea grozav. Insa gustul a fost satisfacator, avand in considerare ca le-am facut "la urgenta" pentru o pofta nocturna.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...