joi, 30 martie 2017

TORT VEGAN CU ANANAS


Din nou o reteta de ceva bun, fara gluten si fara lactoza!


O prietena mi-a spus intr-o zi ca s-a inscris intr-un concurs de gatit cu tema "ananas + smantana". 

N-am stat mult pe ganduri si am conceput imediat reteta mea de tort vegan, cu muuuult ananas, si desigur cu smantana vegetala!
 Recunosc ca a fost prima incercare de a folosi o smantana vegetala din comert, respectiv din soia, cu care nu prea sunt de acord (voi posta separat articole despre utilizarea produselor din soia si hormonii nostri). 
Cu toate acestea, smantana din soia cumparata din comert m-a salvat, fara sa ma dezamageasca. 

O reteta potrivita si in posturi, bine acceptata si de copii, cu ingrediente bio, dar cu care va puteti surprinde si cei mai pretentiosi oaspeti!



Ingrediente:

BLAT:
  • o cana faina migdale;
  • ½ cana nuci rasnite;
  • ¼ cana ulei de cocos bio;
  • 2 banane coapte, pasate;
  • 3-4 linguri zahar din cocos sau zahar brun;
  • 3 linguri seminte de in, rasnite;
  • 1 lingurita praf de copt;

CREMA:
  • 400 ml smantana lichida vegetala (Eu am folosit “Organic cooking crem” din gama “Take it veggie” din magazinele Kaufland);
  • zeama de la jumatate de lamaie;
  • 3 linguri sirop de agave, miere sau alt indulcitor;
  • esenta de vanilie;
  • 2 linguri tarate de psyllium, rasnite;

TOPPING:
  • o conserva de ananas felii;
  • 1 lingura amidon alimentar

Preparare:

Blatul: Am amestecat faina de migdale, nucile rasnite, praful de copt, faina de in (adica semintele de in rasnite la rasnita de cafea) si zaharul pana s-a omogenizat amestecul. Am adaugat apoi uleiul de cocos, topit, si cele doua banane pasate bine. Am amestecat bine pana s-a omogenizat.
 Daca mai este nevoie de lichid, mai puteti adauga putin ulei de cocos. Amestecul astfel rezultat il intindeti in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit cca. 30 minute la foc mediu. (Atentie cand incepe sa se intareasca, pentru ca se arde repede! deci stam cu ochii pe blatul nostru ca pe butelie :D )

Crema: Am amestecat cu mixerul smantana vegetala cu zeama de lamaie, mierea, vanilia si cele doua linguri de tarate de psyllium rasnite, pana au capatat consistenta de frisca tare.
Dupa ce a m scos blatul din cuptor si l-am lasat putin la racit, am intins crema peste blat si am dat la rece la frigider pentru cca 30 de minute (astfel “frisca” se va inchega si mai mult).

Topping: Intre timp, am taiat in jumatate (sau cum va place voua) feliile de ananas, le-am asezat cu grija peste crema, fara a le apasa. Zeama din conserva am pus-o pe foc cu o lingura de amidon, amestecat bine, pana ce a inceput sa fiarba si sa se ingroase (cca 10 min.). Am lasat 5 minute sa se raceasca putin, apoi am adaugat cu o lingura peste tort, acoperind cu atentie feliile de ananas in mod uniform.
Se lasa din nou la rece minim jumatate de ora, apoi se poate taia.




A iesit cel mai bun tort vegan si fara gluten preparat pana acum de mine!   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...