luni, 16 octombrie 2017

CIULAMA DE CIUPERCI (raw vegan)


Imi place iarna pentru ca... pot sa mananc ciulama de ciuperci dupa pofta inimii :)) Nu ca vara n-as putea, dar e o reteta asa de consistenta si de satioasa, incat parca se potriveste perfect zilelor reci de iarna.
Cred ca daca n-as fi facut-o cu mana mea, nu as fi stiut ce mananc, sau mai bine zis nu as fi stiut ca e raw-vegan. Nu, nu, gresit! E si mai buna decat cea clasica cu smantana si cu ciuperci fierte. Clar, reteta asta este preferata in fata variantei clasice. Si cum nu mai mancasem de cativa ani o ciulama "lacto", asta vegana mi-a prins asa de bine, ca m-am indragostit pe loc de ea. Si ca urmare am repetat reteta de vreo 3 ori, doar asa, de drag si pofta.

Deci, ca sa n-o mai lungesc, ca sigur deja salivati, iata ingredientele necesare:
  • 1 castron de ciuperci champignon crude, spalate si curatate de pielita, maruntite dupa preferinte; (aprox 350 - 500g ciuperci);
BAIT pentru ciuperci din:
  • minim 2 linguri otet;
  • 2 lingurite sare;
  • 2 linguri ulei;
  • zeama de la ½ lamaie;
  • 2-3 catei usturoi zdrobiti;
  • optional: ½ lingura miere; 1-2 linguri sos de soia;
  • eventual ceva apa.   
Prepararea:

Se inglobeaza toate ciupercile in acest bait, se lasa la marinat minim 3 ore sau peste noapte (preferabil), caz in care le punem in frigider.
Dupa ce ciupercile s-au inmuiat suficient si au luat gustul “ca si cum ar fi gatite”, se scot din bait, si se amesteca cu SOSUL DE USTUROI, descris in retetele de mai jos, sau cu o varianta de sos de aici.
Ciulamaua de ciuperci astfel obtinuta se asezoneaza de minune cu o mamaliguta calda!



SOS DE USTUROI DIN CAJU (raw-vegan)
  • 1 cana caju inmuiat minim 2-3 ore;
  • 4 catei usturoi;
  • apa cat cuprinde pentru blender (aproximativ ½ cana);
  • optional: o lingura de sos de soia (in acest caz NU mai adaugati sare suplimentar);
  • sare, zeama de la ½ lamaie; piper; 2 linguri ulei masline.
Se dau toate la blender si gata!


SOS DE USTUROI DIN CAJU SI DOVLECEL, CU MARAR (raw-vegan)
  • 1 cana caju inmuiat minim 2-3 ore;
  • 1 dovlecel (eventual curatat de coaja, ca sa ramana sosul alb);
  • 5-6 catei usturoi zdrobiti;
  • 1 legatura marar tocat;
  • o cana de apa pentru blender;
  • sare, piper, zeama de la ½ lamaie.
Se dau toate la blender pana devin o pasta omogena, iar la final se adauga mararul tocat.

Aceste doua sosuri merg foarte bine pentru “ciulama”, sau pur si simplu ca sos “dip” pentru diverse snackuri, inclusiv cu cartofi prajiti clasici, chipsuri, nachos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...