luni, 8 aprilie 2019

Delicii matinale raw: SALATA APERITIV DE BROCCOLI



Buna si voioasa dimineata! Pentru o energizare matinala completa, azi va propun o salata complet cruda, maxim de colorata si tot atat de gustoasa.
Ingredientele principale, intens colorate si pline de vitamine, vor fi asezonate cu adaos de proteina si cu un dressing delicios, fara de care salata n-ar mai fi la fel de vesela :)
Toate ingredientele sunt crude, vegetale, vom avea un aport de fibra din belsug, vitamina C, calciu si beneficii maxime pentru corp.

Ingrediente principale:
  • broccoli: se aleg cateva buchetele frumoase, tinere, de un verde intens si promitator in ce priveste oferta de nutrienti :)
  • ridichi: am folosit o legatura de ridichi rosii de primavara, pentru ca aveam nevoie si de radacini in salata noastra, si de un plus de culoare :)
  • ardei gras rosu: pentru un plus de vitamina C si un mega-mix de culoare!

Buchetelele de broccoli se taie de pe tija principala, se clatesc sub jet intens de apa si, daca simtiti ca au nevoie de mai multa spalare, le puteti lasa vreo 15 minute intr-un castron in care ati amestecat aproximativ jumatate de cana de otet cu vreo doua cani de apa. Acest amestec va indeparta sau neutraliza eventualele pesticide care raman pe suprafata inflorescentelor de broccoli.
Se toaca apoi maruntel, maruntel, cam cat v-ar face placere sa le rontaiti. Puteti folosi un robot de bucatarie sau un chopper, insa eu am preferat sa le toc la mana, ca sa nu iasa chiar terci.

Completam cu ridichile proaspete, spalate si feliate finut si delicat.
Urmeaza ardeiul gras rosu, din care puteti folosi atat cat va place, si pe care-l puteti toca mai mic sau mai mare, dupa preferinte. Eu am fost intotdeauna lenesa la mestecat, asa ca le-am tocat pe toate marunt :)

Completam cu ingredientele “secundare”, nu ca n-ar fi importante pentru nutritia noastra, ci doar pentru ca sunt in cantitati mici, si va puteti juca cu ele dupa inspiratie.

Ingrediente secundare:
  • 1-2 linguri miez seminte de canepa, pentru un adaos de proteina foarte usor asimilabila; (optional, puteti inlocui cu miez de nuca maruntit)
  • 1 lingurita seminte de in, pentru aportul de acizi grasi Omega si pentru o buna digestie;
  • 1 lingurita ierburi aromatice de Provence, pentru nuanta amaruie si pentru a facilita digerarea alimentelor crude. (“Ierburi de Provence” este un mix de ierburi cu nuanta amaruie, ce contine in proportii variabile: cimbru, rozmarin, cimbrisor, oregano, maghiran, busuioc.) Le puteti inlocui dupa preferinte, recomand in mod deosebit rozmarinul si cimbrul. Aceste ierburi au un efect deosebit pentru sanatatea ficatului si a rinichilor.

Urmeaza pasul fantastic, fara de care salata noastra n-ar fi la fel de gustoasa. Vom face un sos DE-LI-CIOS!

Ingrediente pentru dressing:
  • 1 lingurita mustar (sau 1 lingurita seminte de mustar rasnite); ~antiinflamator pentru articulatii si oase!
  • ½ lingurita tahina (pasta de susan, sau 1-2 lingurite de susan rasnit); ~aport de Calciu usor asimilabil!
  • sucul de la ½ lamaie; ~aport nu doar de vitamina C, dar ne si ajuta sa digeram ingredientele de mai sus, si sa absorbim nutrientii in mod optim!
  • 1-2 linguri ulei masline; ~acizi grasi, mai e nevoie sa povestesc despre sanatatea sistemului cardio-vascular?
Se amesteca toate pana la omogenizare si se linge lingurita cu pofta :)


Cam asa arata rezultatul final. Sincer, stiam de cu seara ce vreau sa mananc la micul dejun, asa ca le-am asamblat repede ingredientele, insa nici eu nu ma asteptam sa-mi placa atata. Ca deh, or fi sanatoase, dar de multe ori cruditatile au nevoie de un plus de ceva special care sa le faca si gustoase. Iar sosul acesta pentru dressing face toata treaba. Cred ca il voi folosi cu succes si la alte preparate, ca sos “dip” alaturi de bastonase de legume de exemplu.


Va urez pofta buna si lasati-va creativitatea sa va implineasca papilele gustative!




Daca ti-a placut aceasta reteta, impartaseste-o cu prietenii sau da-ne un LIKE!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...