Buna si voioasa dimineata! Pentru o
energizare matinala completa, azi va propun o salata complet cruda,
maxim de colorata si tot atat de gustoasa.
Ingredientele principale, intens
colorate si pline de vitamine, vor fi asezonate cu adaos de proteina
si cu un dressing delicios, fara de care salata n-ar mai fi la fel de
vesela :)
Toate ingredientele sunt crude,
vegetale, vom avea un aport de fibra din belsug, vitamina C, calciu si
beneficii maxime pentru corp.
Ingrediente principale:
- broccoli: se aleg cateva buchetele frumoase, tinere, de un verde intens si promitator in ce priveste oferta de nutrienti :)
- ridichi: am folosit o legatura de ridichi rosii de primavara, pentru ca aveam nevoie si de radacini in salata noastra, si de un plus de culoare :)
- ardei gras rosu: pentru un plus de vitamina C si un mega-mix de culoare!
Buchetelele de broccoli se taie de pe
tija principala, se clatesc sub jet intens de apa si, daca simtiti ca
au nevoie de mai multa spalare, le puteti lasa vreo 15 minute intr-un
castron in care ati amestecat aproximativ jumatate de cana de otet cu
vreo doua cani de apa. Acest amestec va indeparta sau neutraliza
eventualele pesticide care raman pe suprafata inflorescentelor de
broccoli.
Se toaca apoi maruntel, maruntel, cam
cat v-ar face placere sa le rontaiti. Puteti folosi un robot de
bucatarie sau un chopper, insa eu am preferat sa le toc la mana, ca
sa nu iasa chiar terci.
Completam cu ridichile proaspete,
spalate si feliate finut si delicat.
Urmeaza ardeiul gras rosu, din care
puteti folosi atat cat va place, si pe care-l puteti toca mai mic sau
mai mare, dupa preferinte. Eu am fost intotdeauna lenesa la mestecat,
asa ca le-am tocat pe toate marunt :)
Completam cu ingredientele “secundare”,
nu ca n-ar fi importante pentru nutritia noastra, ci doar pentru ca
sunt in cantitati mici, si va puteti juca cu ele dupa inspiratie.
Ingrediente secundare:
- 1-2 linguri miez seminte de canepa, pentru un adaos de proteina foarte usor asimilabila; (optional, puteti inlocui cu miez de nuca maruntit)
- 1 lingurita seminte de in, pentru aportul de acizi grasi Omega si pentru o buna digestie;
- 1 lingurita ierburi aromatice de Provence, pentru nuanta amaruie si pentru a facilita digerarea alimentelor crude. (“Ierburi de Provence” este un mix de ierburi cu nuanta amaruie, ce contine in proportii variabile: cimbru, rozmarin, cimbrisor, oregano, maghiran, busuioc.) Le puteti inlocui dupa preferinte, recomand in mod deosebit rozmarinul si cimbrul. Aceste ierburi au un efect deosebit pentru sanatatea ficatului si a rinichilor.
Urmeaza pasul fantastic, fara de care
salata noastra n-ar fi la fel de gustoasa. Vom face un sos
DE-LI-CIOS!
Ingrediente pentru dressing:
- 1 lingurita mustar (sau 1 lingurita seminte de mustar rasnite); ~antiinflamator pentru articulatii si oase!
- ½ lingurita tahina (pasta de susan, sau 1-2 lingurite de susan rasnit); ~aport de Calciu usor asimilabil!
- sucul de la ½ lamaie; ~aport nu doar de vitamina C, dar ne si ajuta sa digeram ingredientele de mai sus, si sa absorbim nutrientii in mod optim!
- 1-2 linguri ulei masline; ~acizi grasi, mai e nevoie sa povestesc despre sanatatea sistemului cardio-vascular?
Se amesteca toate pana la omogenizare si se linge lingurita cu pofta :)
Cam asa arata rezultatul final. Sincer,
stiam de cu seara ce vreau sa mananc la micul dejun, asa ca le-am
asamblat repede ingredientele, insa nici eu nu ma asteptam sa-mi
placa atata. Ca deh, or fi sanatoase, dar de multe ori cruditatile au
nevoie de un plus de ceva special care sa le faca si gustoase. Iar
sosul acesta pentru dressing face toata treaba. Cred ca il voi folosi
cu succes si la alte preparate, ca sos “dip” alaturi de bastonase
de legume de exemplu.
Va urez pofta buna si lasati-va
creativitatea sa va implineasca papilele gustative!
Daca ti-a placut aceasta reteta, impartaseste-o cu prietenii sau da-ne un LIKE!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu