Weekendul acesta am avut ceva ocazie in
familie, si am dorit sa fac ceva bun, dar simplu de preparat, pentru
ca eram deja obosita dupa o zi de munca.
Si cum, intamplator, cu o zi inainte
desfacusem o conserva de naut boabe fiert, si salvasem special zeama
din conserva, am avut si baza perfecta pentru desertul meu.
Vorbim despre “Aquafaba” sau apa de
leguminoase (naut, fasole), in care acestea au fiert. Aceasta apa
este plina de albumina. Iar daca va doriti niste bezele fara oua,
iata reteta perfecta.
Recunosc ca primele incercari au fost
dezastruoase, desi respectasem retetele gasite pe alte bloguri.
O sa va redau aici toate secretele
pentru reusita retetei!
Aveti nevoie de:
- zeama dintr-o conserva de naut boabe;
- aprox 150 grame zahar (puteti folosi zahar bio daca vreti);
- optional: cateva picaturi esenta de vanilie.
Da, stiu, ideea de zahar nu suna foarte
bine, insa cu alt indulcitor nu iese sub nicio forma. Am incercat la
prima tentativa sa folosesc sirop de agave sau miere, si rezultatul a
fost dezastruos. Pentru ocazii speciale deci, va recomand sa va
achizitionati niste zahar alb bio, care se gaseste in comert.
Pentru ca avem nevoie de un cuptor
foaaaarte bine incins, va sfatuiesc sa-l aprindeti de la bun inceput,
astfel incat sa aiba timp sa se incalzeasca pana terminam noi de
montat bezelele.
Vom pune deci aceasta apa de naut
intr-un castron inalt, si il batem cu mixerul la turatie inalta pana
devine o spuma densa. Dureaza cam de doua ori mai mult decat la spuma
din albus, dar garantat veti reusi! Numai dupa ce s-a batut spuma
tare, putem sa adaugam cateva picaturi de esenta de vanilie, si
continuam sa batem cu mixerul ca sa nu scada spuma. Adaugam apoi
zaharul, treptat, in ploaie, batand continuu cu mixerul. Dupa ce
adaugam tot zaharul, continuam sa batem inca 3-5 minute, pana ce
zaharul se topeste si spuma devine lucioasa si densa, intocmai ca
spuma de albus.
Vom folosi o tava tapetata cu hartie de
copt. Pentru a forma bezelele, puteti folosi un posh pentru ornat,
sau pur si simplu o lingura. Am descoperit ca lingura e mai
eficienta, pentru ca pot face bezele mai mari (si mai inalte).
Punem cate o lingura din spuma pe
hartia de copt, la distanta, pentru ca la copt ele se vor mai lasa si
nu vrem sa se atinga intre ele. Cand bagam tava in cuptor,
obligatoriu dam focul la cea mai mica treapta! La minim de tot, atata
doar cat sa nu se stinga. Pentru ca vrem ca bezelele noastre sa se
usuce si sa se intareasca, NU sa se arda, caci se pot arde foarte
usor, si atunci devin amarui.
Vom lasa tava in cuptor, pe raftul cel
mai de sus al cuptorului si cu focul dat la minim, pentru aproximativ
o ora si jumatate. Va trebui sa rezistati eroic tentatiei de a
deschide usa cuptorului dupa ce le-ati bagat, timp de o ora! Daca
veti deschide usa cuptorului, bezelele fine se vor lasa imediat. Dupa
aproximativ o ora, ele sunt suficient de tari cat sa poata fi
verificate fara sa se lase. De aici inainte, hotarati singuri cat mai
lasati tava in cuptor.
Daca aveti nevoie musai sa le
verificati in prima ora, incercati sa va uitati la ele prin usa
cuptorului, (eu am folosit lanterna de la telefon ca sa le verific
culoarea).
Rezultatul va fi pe masura
asteptarilor. Vor iesi bezele mari si fine, foarte delicate, si cu un
gust identic cu cel al bezelelor clasice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu