duminică, 2 aprilie 2017

MASALA home made (baza condiment)

Din dragoste pentru India si pentru preparatele cu gusturi intense, am dorit sa-mi prepar singura acasa “Masala”, adica baza de condimente folosita in mod traditional pentru mancaruri de tipul “Garam Masala” sau “Tika Masala”.  

Daca nu gasiti in comert sau pe internet baza de condimente Masala, va recomand varianta de amestec facut in casa.

Aveti nevoie de:
  • 2 linguri seminte de coriandru;
  • 1 lingurita chimion (a nu se confunda cu chimenul);
  • 1 lingurita piper negru;
  • 3-5 cuisoare;
  • 1 frunza dafin;
  • 1 lingurita cardamon;
  • 1 baton scortisoara de cca 3 cm lungime (sau o lingurita de pulbere);
  • ½ lingurita nucsoara.
Preferabil sa aveti ingredientele intregi. Toate se vor coace rapid pe foc, intregi, cu exceptia nucsoarei. Fiecare mirodenie se pune pe rand intr-o tigaie uscata, fara ulei, pe foc mic, timp de cca 30 de secunde, pana incepe sa-si lase aromele. Cand simtiti mirosul intens, luati de pe foc imediat. Atentie, pentru ca avand cantitati mici, se pot arde foarte repede.
Dupa ce s-au copt toate si s-au racorit putin, se pot pune impreuna intr-o rasnita (de cafea), unde le vom rasni pana devin pulbere.
Din reteta de mai sus rezulta cam 50 de grame de pulbere. Pulberea obtinuta se pastreaza intr-un borcanel bine inchis, pentru a nu-si pierde aromele.


(Daca vreti sa “botezati” Masala astfel obtinuta intr-o varianta de gust mai blanda, mai puteti adauga la amestecul de mai sus o lingurita de turmeric pulbere si o lingurita de boia dulce. Pentru varianta mai picanta, puteti adauga boia iute.) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...