Din dragoste pentru India si pentru
preparatele cu gusturi intense, am dorit sa-mi prepar singura acasa
“Masala”, adica baza de condimente folosita in mod traditional
pentru mancaruri de tipul “Garam Masala” sau “Tika Masala”.
Daca nu gasiti in comert sau pe internet baza de condimente Masala, va recomand varianta de amestec facut in casa.
Aveti nevoie de:
- 2 linguri seminte de coriandru;
- 1 lingurita chimion (a nu se confunda cu chimenul);
- 1 lingurita piper negru;
- 3-5 cuisoare;
- 1 frunza dafin;
- 1 lingurita cardamon;
- 1 baton scortisoara de cca 3 cm lungime (sau o lingurita de pulbere);
- ½ lingurita nucsoara.
Preferabil sa aveti ingredientele
intregi. Toate se vor coace rapid pe foc, intregi, cu exceptia
nucsoarei. Fiecare mirodenie se pune pe rand intr-o tigaie uscata,
fara ulei, pe foc mic, timp de cca 30 de secunde, pana incepe sa-si
lase aromele. Cand simtiti mirosul intens, luati de pe foc imediat.
Atentie, pentru ca avand cantitati mici, se pot arde foarte repede.
Dupa ce s-au copt toate si s-au racorit
putin, se pot pune impreuna intr-o rasnita (de cafea), unde le vom
rasni pana devin pulbere.
Din reteta de mai sus rezulta cam 50 de
grame de pulbere. Pulberea obtinuta se pastreaza intr-un borcanel
bine inchis, pentru a nu-si pierde aromele.
(Daca vreti sa “botezati” Masala
astfel obtinuta intr-o varianta de gust mai blanda, mai puteti adauga
la amestecul de mai sus o lingurita de turmeric pulbere si o
lingurita de boia dulce. Pentru varianta mai picanta, puteti adauga boia iute.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu