marți, 4 aprilie 2017

SALATA "ANAHATA"

Am numit-o asa pentru ca...ce nume mai bun sa gasesti pentru o salata ROZ cu maioneza VERDE? Culorile Chakrei Inimii (Anahata). Deci, daca e roz cu verde, atunci sigur e buna!



Hei, hei, aveam pofta de o salata orientala cu o maioneza clasica...gustul acela de cartofi cu maioneza...inegalabil. Dar ce te faci cand oua nu tolerezi, sau e post, si totusi vrei...
Pana m-am gandit, pana m-am socotit, deja pusesem la fiert legumele:
- o sfecla cam cat doi pumni;
- un pastarnac urias;
- doi morcovi comparabil de uriasi;
- 4-5 cartofi...
(Salata inainte de a-i adauga maioneza)

Mi-am dat seama ca tocmai pusesem la fiert legume pentru o salata beuf, si nu orientala. Plus sfecla care-mi facea cu ochiul din frigider de vreo saptamana. Am decis totusi sa merg mai departe, cu:
- 2 gogosari la otet;
- 2 fire ceapa verde tocata;

Legumele din prima coloana le-am fiert in coaja, in oale separate (musai sfecla sa o fierbeti separat de orice alta leguma, altfel veti avea o salata grena!), cu un praf de sare adaugat la fiert in fiecare oala. Dupa ce s-au racorit, le-am cojit, si le-am tocat cubulete mici ca pentru o salata beuf. Dar le puteti toca dupa cum poftiti.
Am adaugat apoi gogosarii de la otet, tocati si ei marunt, si fiindca s-au nimerit prin preajma, am tocat si cele 2 fire de ceapa verde proaspata :)

Mai departe, urmeaza punctul forte: MAIONEZA VEGANA din avocado!


(Maioneza VERDE inainte de a o adauga la salata)

Aveti nevoie de:
- 1 avocado bine copt (sau doi, daca nu e suficient de mult miez);
- 3-4 linguri ulei de masline;
- 1,5-2 lingurite mustar clasic;
- un praf de sare;
- optional 1 lingurita de zeama de lamaie;
- 1 varf lingurita turmeric.

Se ia un "avocat" copt bine, tocmai atat de moale cat sa se formeze usor o pasta onctuoasa din miezul lui. L-am curatat de coaja, am inlaturat samburele, iar miezul l-am pasat bine de tot. Am adaugat apoi celelalte ingrediente si am omogenizat totul cu mixerul, adaugand treptat uleiul, astfel incat sa se emulsioneze amestecul intocmai ca o maioneza clasica.
Desi aceasta maioneza e foarte "light", am simtit nevoia sa adaug totusi o lingurita de lamaie, dar daca o preferati dulce, puteti renunta linistiti la ea. Turmericul este strict pentru a-i "imblanzi" nuanta verde, ca sa bata mai mult spre clasicul galben al maionezei din oua.



Iata deci o salata "beuf-orientala" vegana :) foaaaaarte gustoasa, si de efect. Perfecta pentru o masa festiva de sarbatori, fie de Paste sau de Craciun, dar si pentru un mic dejun sau o cina in familie.

Am servit-o cu buchetele de conopida cruda (in loc de felii de paine), un pic de ardei iute si cateva fire de patrunjel verde tocat, pentru aroma perfecta a unei seri de primavara :)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...