Aceasta este probabil cea mai dorita si ravnita reteta in timpul primaverii, alaturi de borsul de urzici (vezi aici). Ca intotdeauna, m-am jucat cu ingredientele si aromele. Au iesit aproximativ 4 portii (1,5l).
Ingrediente necesare:
- 1 litru bors crud;
- 1 lingura ulei pt calit (optional)
- 3-4 legaturi loboda;
- 3-4 cartofi;
- 1 radacina de pastarnac;
- 1 morcov;
- 1 ceapa;
- optional: 2 legaturi spanac;
- optional: 1 lgt pasta Miso;
- 1 lg zarzavat pentru ciorba;
- optional: 1 lg pasta tomate sau o cana de bulion de casa;
- sare dupa gust.
Am pus la inabusit ceapa, morcovul si
pastarnacul tocate, cu 1-2 linguri ulei si ½ cana de apa. Se poate
renunta la ulei, lasand pur si simplu legumele cu putina apa la
inabusit sub capac, la foc mic. Ar fi preferabil sa adaugati tot acum
si sarea, pentru ca pe parcursul prepararii sa aiba timp legumele
sa-si traga cata au nevoie.
Al doilea pas: am completat oala cu apa
cat sa aiba loc sa fiarba legumele, avand grija sa las loc si pentru
a adauga borsul la etapa urmatoare. Cand a inceput sa fiarba, am
adaugat lingura de zarzavat pentru ciorba si cartofii taiati cuburi.
Intre timp am pus la infierbantat
borsul crud. Niciodata nu combin borsul rece cu restul ciorbei care
clocoteste, pentru ca atunci gustul final va fi mai degraba de
drojdii. Daca-l aduc la temperatura de fierbere, capata acel gust mai
intens acru. Cand aproape da in fiert, il adaug peste restul ciorbei.
La pasul urmator, dupa ce s-au fiert
cartofii, am adaugat spanacul tocat, pe care l-am lasat sa se
opareasca vreo 2 minute, apoi loboda tocata si ea, pe care am lasat-o
chiar numai un minutel sa dea in foc. La final am adaugat pasta de
tomate si pasta Miso si am verificat pentru ultima oara de sare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu