joi, 27 aprilie 2017

BORS DE LOBODA

Aceasta este probabil cea mai dorita si ravnita reteta in timpul primaverii, alaturi de borsul de urzici (vezi aici). Ca intotdeauna, m-am jucat cu ingredientele si aromele. Au iesit aproximativ 4 portii (1,5l).


Ingrediente necesare:
  • 1 litru bors crud;
  • 1 lingura ulei pt calit (optional)
  • 3-4 legaturi loboda;
  • 3-4 cartofi;
  • 1 radacina de pastarnac;
  • 1 morcov;
  • 1 ceapa;
  • optional: 2 legaturi spanac;
  • optional: 1 lgt pasta Miso;
  • 1 lg zarzavat pentru ciorba;
  • optional: 1 lg pasta tomate sau o cana de bulion de casa;
  • sare dupa gust.


Am pus la inabusit ceapa, morcovul si pastarnacul tocate, cu 1-2 linguri ulei si ½ cana de apa. Se poate renunta la ulei, lasand pur si simplu legumele cu putina apa la inabusit sub capac, la foc mic. Ar fi preferabil sa adaugati tot acum si sarea, pentru ca pe parcursul prepararii sa aiba timp legumele sa-si traga cata au nevoie.
Al doilea pas: am completat oala cu apa cat sa aiba loc sa fiarba legumele, avand grija sa las loc si pentru a adauga borsul la etapa urmatoare. Cand a inceput sa fiarba, am adaugat lingura de zarzavat pentru ciorba si cartofii taiati cuburi.
Intre timp am pus la infierbantat borsul crud. Niciodata nu combin borsul rece cu restul ciorbei care clocoteste, pentru ca atunci gustul final va fi mai degraba de drojdii. Daca-l aduc la temperatura de fierbere, capata acel gust mai intens acru. Cand aproape da in fiert, il adaug peste restul ciorbei.

La pasul urmator, dupa ce s-au fiert cartofii, am adaugat spanacul tocat, pe care l-am lasat sa se opareasca vreo 2 minute, apoi loboda tocata si ea, pe care am lasat-o chiar numai un minutel sa dea in foc. La final am adaugat pasta de tomate si pasta Miso si am verificat pentru ultima oara de sare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...