joi, 27 aprilie 2017

CIORBITA DE PRIMAVARA ~Simfonie de arome si culori



M-am jucat cu tot ce aveam la indemana prin frigider. Rezultatul a fost spectaculos de gustos. Sunt un mare fan al supelor si ciorbelor, iar bogatia de arome disponibile primavara ma transforma intr-un artist al combinarii ingredientelor.

Pentru o oala de aproximativ 2,5 litri, am folosit:
  • 1 morcov taiat cubulete;
  • 1 ceapa tocata fideluta;
  • telina – o felie cam cat 2 degete, vreo 70-100 g – tocata cubulete;
  • un pumn de rosii cherry, tocate maruntel;
  • un pumn de rosii deshidratate si condimentate in ulei, tocate maruntel;
  • 3-4 cartofi potriviti, taiati cuburi;
  • o mana de spanac proaspat, tocat;
  • 2 fire ceapa verde, tocate;
  • ½ legatura leustean proaspat, tocat fin;
  • ½ legatura patrunjel proaspat, tocat fin;
  • 1-2 legaturi loboda, tocata;
  • 1 lgt sare Himalaya;
  • 1-2 linguri ulei pentru calit (optional);
  • 1 lg pasta Miso.


Am tocat morcovul si ceapa si le-am lasat cu o lingura de ulei, sare si putina apa la inabusit cateva minute, pana au devenit aurii impreuna. Am completat apoi cu restul de apa pana la ¾ din inaltimea oalei, si dupa ce a ajuns din nou la temperatura de fierbere am adaugat telina tocata cubulete si cartofii. Dupa ce au clocotit si acestea impreuna, ama adaugat rosiile cherry si rosiile deshidratate si le-am lasat si pe ele sa clocoteasca cateva minute. Intre timp am spalat si tocat spanacul si ceapa verde, pe care le-am adaugat la pasul urmator. Imediat am adaugat si loboda delicata, si dupa vreo 2 minute am stins focul, amestecand si pasta Miso care sa-i dea gustul desavarsit. Am pus capacul pe oala cateva minute, timp in care am spalat si tocat leusteanul si patrunjelul proaspat, pe care le-am adaugat la final.



Mi-as fi dorit ca toata minunea asta sa poata fi acrita cu bors, dar fiindca nu aveam, am adaugat la finalul ciorbei o lingura generoasa de pasta Miso. Pasta Miso este rezultata din fermentarea boabelor de soia timp indelungat, si reprezinta o sursa excelenta de aminoacizi si enzime digestive, imbunatatind mult procesul digestiv. Ca atare, o adaugam doar la final in mancare, nu o fierbem. Gustul este usor sarat-afumat si foarte vag acrisor. Mi se pare mie uneori ca aroma pastei Miso completeaza bine gustul unui bors taranesc. Are culoare maro inchis, si de aceea si ciorba mea in varianta finala a iesit mai inchisa la culoare. O puteti folosi de asemenea pentru a incropi sosuri sau marinate. In general folosirea acestei paste pe post de condiment, scade necesarul de sare adaugata, asa ca gustati inainte de a mai adauga sare in plus.

Pentru reusita acestei retete, puteti foarte bine inlocui pasta Miso cu borsul romanesc, si astfel va ramane si mai limpede lichidul.




Tot timpul cat am gatit aceasta ciorbita, m-am bucurat ca un copil de bogatia de culori din fiecare etapa a fierberii legumelor, apoi de cum se inmulteau culorile si aromele, si ca atare am facut poze la fiecare etapa. Desi stiu ca cei mici in general nu prea sunt fani ai legumelor si ai ciorbelor, cred ca implicarea activa a picilor in prepararea mancarii este esentiala. Astfel vor intelege la ce e buna fiecare leguma, de ce ne place sa o mancam, si se vor bucura apoi sa consume opera “mainilor lor” (ma gandesc la alegerea patrunjelului, spalatul legumelor si alte etape simple, ce nu presupun niciun pericol pentru copilasi).

Pentru mai multe retete de supe si ciorbe sanatoase si vegetariene, verificati si celelalte retete de pe blog:
Bors de loboda
Bors de urzici cu cartofi
Ciorba de burta vegana


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...