M-am jucat cu tot ce aveam la indemana
prin frigider. Rezultatul a fost spectaculos de gustos. Sunt un mare
fan al supelor si ciorbelor, iar bogatia de arome disponibile
primavara ma transforma intr-un artist al combinarii ingredientelor.
Pentru o oala de aproximativ 2,5 litri,
am folosit:
- 1 morcov taiat cubulete;
- 1 ceapa tocata fideluta;
- telina – o felie cam cat 2 degete, vreo 70-100 g – tocata cubulete;
- un pumn de rosii cherry, tocate maruntel;
- un pumn de rosii deshidratate si condimentate in ulei, tocate maruntel;
- 3-4 cartofi potriviti, taiati cuburi;
- o mana de spanac proaspat, tocat;
- 2 fire ceapa verde, tocate;
- ½ legatura leustean proaspat, tocat fin;
- ½ legatura patrunjel proaspat, tocat fin;
- 1-2 legaturi loboda, tocata;
- 1 lgt sare Himalaya;
- 1-2 linguri ulei pentru calit (optional);
- 1 lg pasta Miso.
Am tocat morcovul si ceapa si le-am
lasat cu o lingura de ulei, sare si putina apa la inabusit cateva
minute, pana au devenit aurii impreuna. Am completat apoi cu restul
de apa pana la ¾ din inaltimea oalei, si dupa ce a ajuns din nou la
temperatura de fierbere am adaugat telina tocata cubulete si
cartofii. Dupa ce au clocotit si acestea impreuna, ama adaugat
rosiile cherry si rosiile deshidratate si le-am lasat si pe ele sa
clocoteasca cateva minute. Intre timp am spalat si tocat spanacul si
ceapa verde, pe care le-am adaugat la pasul urmator. Imediat am
adaugat si loboda delicata, si dupa vreo 2 minute am stins focul,
amestecand si pasta Miso care sa-i dea gustul desavarsit. Am pus
capacul pe oala cateva minute, timp in care am spalat si tocat
leusteanul si patrunjelul proaspat, pe care le-am adaugat la final.
Mi-as fi dorit ca toata minunea asta sa
poata fi acrita cu bors, dar fiindca nu aveam, am adaugat la finalul
ciorbei o lingura generoasa de pasta Miso. Pasta Miso este rezultata
din fermentarea boabelor de soia timp indelungat, si reprezinta o
sursa excelenta de aminoacizi si enzime digestive, imbunatatind mult
procesul digestiv. Ca atare, o adaugam doar la final in mancare, nu o
fierbem. Gustul este usor sarat-afumat si foarte vag acrisor. Mi se
pare mie uneori ca aroma pastei Miso completeaza bine gustul unui
bors taranesc. Are culoare maro inchis, si de aceea si ciorba mea in varianta finala a iesit mai inchisa la culoare. O puteti folosi de asemenea pentru a incropi sosuri
sau marinate. In general folosirea acestei paste pe post de
condiment, scade necesarul de sare adaugata, asa ca gustati inainte
de a mai adauga sare in plus.
Pentru reusita acestei retete, puteti foarte bine inlocui pasta Miso cu borsul romanesc, si astfel va ramane si mai limpede lichidul.
Tot timpul cat am gatit aceasta
ciorbita, m-am bucurat ca un copil de bogatia de culori din fiecare
etapa a fierberii legumelor, apoi de cum se inmulteau culorile si
aromele, si ca atare am facut poze la fiecare etapa. Desi stiu ca cei
mici in general nu prea sunt fani ai legumelor si ai ciorbelor, cred
ca implicarea activa a picilor in prepararea mancarii este esentiala.
Astfel vor intelege la ce e buna fiecare leguma, de ce ne place sa o
mancam, si se vor bucura apoi sa consume opera “mainilor lor” (ma
gandesc la alegerea patrunjelului, spalatul legumelor si alte etape
simple, ce nu presupun niciun pericol pentru copilasi).
Pentru mai multe retete de supe si ciorbe sanatoase si vegetariene, verificati si celelalte retete de pe blog:
Bors de loboda
Bors de urzici cu cartofi
Ciorba de burta vegana
Pentru mai multe retete de supe si ciorbe sanatoase si vegetariene, verificati si celelalte retete de pe blog:
Bors de loboda
Bors de urzici cu cartofi
Ciorba de burta vegana
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu