joi, 27 aprilie 2017

BORS DE URZICI CU CARTOFI



Minunea primaverii, mult asteptatele urzici! Iar acesta este borsul pe care l-am asteptat cu nerabdare.

Ingrediente:
  • 2 cepe;
  • 1 morcov;
  • 1 pastarnac (cca.60-70g);
  • telina cat un pumn mic;
  • 4-5 cartofi;
  • 1 lg zarzavat pentru ciorba;
  • 1 lgt sare Himalaya;
  • 3-4 gramezi urzici (sau mai multe daca va place);
  • ½ legatura patrunjel verde;
  • 1 legatura loboda;
  • 1 l bors crud;
  • 1-2 lg ulei pt calit (optional).

Ceapa, morcovul si pastarnacul le toc marunt si le pun cu 2 linguri de ulei si o cana de apa la calit, sub capac, la foc mititel, pana devin aurii. (Daca nu doriti sa folositi ulei, le puteti inabusi simplu doar cu apa si putina sare, pe foc mic). Cand s-au terminat de calit legumele de baza, adaug si lingura de zarzavat pentru ciorba, si completez apoi cu aproximativ 1 l de apa, iar cand clocoteste apa adaug telina taiata cubulete si cartofii in cuburi mai mari. Dupa ce au inceput cartofii sa fiarba, am adaugat si ardeiul rosu tocat si l-am lasat sa clocoteasca impreuna.

Intre timp am pus la infierbantat borsul intr-o oala separata, pentru a-l aduce la aceeasi temperatura si si restul ciorbei inainte de a le combina (altfel nu se prea impaca aromele).

Pana fierb cartofii, imi pregatesc urzicile: alese, spalate si tocate. N-am avut atat de multe urzici pe cat mi-as fi dorit, intr-o varianta mai "traditionala" ar trebui sa nu vezi cartofii de urzici :) 

Indata ce cartofii au fiert, pot adauga si borsul in clocot (inainte sau dupa ce adaug urzicile, nu conteaza). Cand cartofii au fiert, adaug urzicile tocate, le las sa dea un clocot, numai cat sa se inmoaie putin, apoi adaug si loboda tocata si dupa 1-2 minute sting focul. Adaug patrunjelul proaspat, tocat marunt si pun capacul, lasandu-le astfel sa se armonizeze impreuna pentru o aroma unitara.



In varianta clasica, acest bors traditional merge servit cu o smantana grasa de tara. In varianta vegana il lasam asa ca e deja prea bun si se mananca prea repede! :)  

Daca ti-a placut, incearca si borsul de loboda .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...