Today is China day!
Am facut-o si pe asta! Acum chiar ca nu
mai am motive sa ies la restaurant :))
Salata de ciuperci chinezesti,
cunoscute sub denumirea de “urechi de lemn” (pentru ca arata
exact ca niste urechi si cresc pe scoarta copacilor) ramasese ultimul
bastion pe care inca nu-l cucerisem. Dar, din fericire, am reusit sa
achizitionez aceste ciuperci, ele vin uscate, si apoi se
rehidrateaza. Salata poate fi conceputa in varianta raw-vegan. In
cazul de fata, m-am jucat in tigaie doar vreo 10 minute, cat sa iasa
sosul cat mai autentic.
Salata poate fi consumata calda sau
rece, ea constituie ca atare un fel de mancare. Am simtit totusi
nevoia de o garnitura, si am preparat un orez chinezesc cu curry.
Pentru aceasta minunata masa, pentru
aproximativ 4 portii, aveti nevoie de:
OREZ CU CURRY:
- 150 g orez cu bobul lung;
- 150 g mazare fiarta;
- 100 g morcov tocat cubulete mici;
- 1 lgt amestec curry;
- 1 lgt turmeric pulbere (desi “curry” este un amestec care deja contine turmeric, am preferat sa adaug in plus pentru extra culoare si aroma, plus pentru calitatile digestive);
- sare dupa gust;
- 4 lg ulei pentru calit orezul;
- aprox 500 ml apa pentru fiert.
SALATA DE URECHI DE LEMN:
- ciuperci “urechi de lemn” uscate cca. 30 g (cam cat tineti in causul a doi pumni);
- 1 morcov dat pe razatoarea mare;
- 1 castravete (cca 10 cm) dat pe razatoarea mare;
- 4-5 catei usturoi, tocati marunt;
- 100 g muguri de bambus;
- 100 g muguri de fasole sau soia;
- 2 linguri seminte susan (optional);
- 3-4 lg sos de soia
- 150-200 ml apa pt sos
- 1 lgt amidon;
- 2 lg ulei (eventual ulei de susan).
SAU: daca nu aveti sos de soia, puteti
improviza sosul din:
- 2 lgt otet;
- ½ lgt sare;
- 2 lgt zahar brun sau sirop agave;
Pasul 1: Orezul
Orezul chinezesc nu se lipeste
niciodata, e intotdeauna servit “bob cu bob”. Unul dintre
secrete este ca ei folosesc intotdeauna orez cu bobul
lung. Daca veti folosi orezul traditional din bucataria
romaneasca, cel cu bobul rotund, veti obtine inevitabil un pilaf.
Al doilea secret este ca
orezul intotdeauna se inmoaie inainte de preparare. Se lasa in
apa intre 30 minute si 2 ore, dar poate fi pus la inmuiat si de cu
seara, e chiar cu atat mai bine. Inmuierea prealabila va scurta
timpul de preparare.
Cel mai important secret
pentru ca orezul sa nu se lipeasca este ca prima oara sa-l caliti
putin in ulei, si abia apoi sa adaugati apa pentru fiert.
Pentru aceasta eu am folosit o tigaie
tip wok, non-aderenta, inalta si cu capac. Am incins bine cam 4
linguri de ulei si am calit rapid orezul cam 2-3 minute, amestecand
sa nu se prinda. Orezul absoarbe foarte rapid uleiul, astfel ca nu
trebuie sa va faceti probleme ca va iesi prea uleios. Dupa ce orezul
a tras uleiul, adaug apa pentru fiert (proportia e de aproximativ
1:4, adica pentru o parte orez, pun de 4 ori mai multa apa). O data
cu apa adaug si sarea si condimentele. Tot acum pun si morcovul
tocat. Daca mazarea este deja fiarta, o voi adauga mai aproape de
sfarsit. Las tot acest amestec pe foc mai degraba mic, cu capac, cam
20 de minute, dupa care verific daca mai e nevoie de apa. La acest
pas adaug si boabele de mazare, si acesta este singurul moment in
care voi amesteca in tigaie.
Prin urmare al patrulea secret
pentru orezul “bob cu bob” este sa nu-l amestecati de 10
ori, pentru ca se va face terci. Dar pentru a reusi acest lucru, este
nevoie sa folositi un vas non-aderent (din teflon sau ceramica), si
sa amestecati o singura data, cam cu 10 minute inainte de a-l stinge.
Alta varianta ar fi sa gatiti orezul la cuptor, sa-l lasati sa fiarba
in liniste intr-o tava inalta, fara ca sa mestecati deloc in el.
Lasam apoi orezul sa se odihneasca
putin, stingem focul si punem capacul etans. Orezul va absorbi orice
exces de apa si va ajunge la textura optima.
Pasul 2: Salata de urechi de lemn
Intre timp ne ocupam de ciuperci. Le-am
lasat la inmuiat cam 30 minute – 1 ora, si am constatat ca si-au
marit volumul cam de 4-5 ori fata de cum erau in starea uscata.
Intr-o tigaie inalta pun: 2 linguri de
ulei la incins, apoi adaug urechile de lemn inmuiate, morcovul si
castravetele ras, mugurii de bambus, mugurii de fasole sau soia,
impreuna cu usturoiul tocat maruntel. Amestec o data, pun capacul,
las focul mic, apoi prepar sosul, intr-un castron separat: 150-200ml
apa, cele 3-4 linguri sos de soia (sau amestecul de sare, zahar,
otet) si 1 lingurita de amidon, plus un praf de sare, desfac bine
amidonul in apa, apoi torn amestecul omogen in tigaie peste urechi.
Amestec din nou, (e nevoie sa ma misc rapid, pentru ca nu vreau sa
“prajesc” nici morcovul nici castravetele, ele trebuie sa ramana
crocante, “al dente”). Adaug si semintele de susan, mai amestec o
data si sting focul, lasand totul sa stea inca vreo 10 minute cu
capac, sa-si traga aromele si sa se racoreasca putin.
Se poate servi cu putin patrunjel verde
tocat deasupra (gustul meu romanesc parca-mi cerea asta), dar cel mai
important: incercati-va betisoarele! Cu orezul facut de voi si cu
salata de urechi de lemn, este momentul oportun ca sa va “dati mana”
pentru mancatul cu betisoarele chinezesti! Succes!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu