De cate ori se raceste un pic vremea,
corpul meu simte nevoia de mai multa proteina, iar lintea si quinoa
sunt doua resurse valoroase intr-o dieta vegana.
Cat despre capitolul “chiftelute”,
nu aveti nevoie decat de inspiratie, pentru ca se pot face nenumarate
combinatii deosebit de gustoase, sanatoase si hranitoare.
Iata asadar reteta mea:
Ingrediente:
- 1 ceasca quinoa (aprox. 50 g cantarit uscat uscat);
- 3 cesti linte (aprox 150 g cantarit uscat);
- optional: ½ ceasca amaranth (l-am folosit doar pentru ca-l aveam la dispozitie si stiam cat e de benefic);
- 1 ceapa tocata marunt;
- 1 legatura patrunjel verde, tocat marunt;
- 2 lgt boia dulce (mai ales pentru efectul de culoare) sau 1 lgt boia iute daca preferati mai picant;
- optional: 1-2 lg susan;
- usturoi dupa gust, daca preferati puteti sa-l omiteti;
- 3-4 lg faina pentru legat compozitia (eu am folosit faina de naut, pentru ca e fara gluten; puteti inlocui cu orice alta faina doriti);
- 2 lg pasta de tomate sau pasta de ardei, pentru un efect de gust extraordinar si un plus de culoare;
- sare dupa gust.
Este recomandabil sa lasati la inmuiat
atat quinoa, cat si lintea inainte de a le fierbe, pentru a scurta
timpul de fierbere, un minim de 2 ore, dar merge chiar si peste
noapte. Daca n-ati avut timp de inmuiere prealabila, nu e bai, merge
si asa. Deci, fierbem separat lintea, separat quinoa, apoi le scurgem
bine de apa. Daca folositi si amaranth, veti vrea sa-l fierbeti si pe
acesta un minim de 10 minute. Ceapa puteti sa o pastrati cruda si sa
o adaugati la restul de compozitie, sau puteti sa o caliti in
prealabil.
Mai departe se amesteca toate
ingredientele, apoi se coc fie pe hartie de copt in cuptor, fie se
prajesc in tigaie in ulei. Oricum ar fi, sunt prea bune! Atat de bune
incat veti vrea sa faceti din nou si din nou.
Merg de minune langa o salata bogata de
verdeturi sau o mancare de legume, dar le fel de bine merg si simple,
eventual cu mustar, un sos de avocado sau o smantana vegana cu usturoi .
Iar daca va place lintea, va recomand sa incercati si Mancarea indiana de linte cu ghimbir , o reteta excelenta atat pentru vara, dar si pentru zilele racoroase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu