marți, 23 mai 2017

TORT VEGAN DE CIOCOLATA (PASCA CU CIOCOLATA)


Pentru ca de Inaltarea Domnului se fac, in mod traditional, din nou, pasca si oua rosii, si toate “ale praznicului” exact ca la sarbatoarea Pastelui, iata o reteta de pasca cu ciocolata, complet vegana si fara gluten, dar care poate constitui la fel de bine un tort vegan tip “jofra”, sau un deliciu absolut cu gust super intens de ciocolata.

Acesta este un tort complet vegan (nu este raw insa, ci este preparat pe foc), fara zahar si fara gluten, deci cu risc mic de alergii. Singurul ingredient potential alergen sunt nucile, dar le puteti inlocui cu migdale sau alte seminte, sau puteti chiar renunta la ele.


Rezultatul a fost neasteptat de spectaculos, chiar si pentru mine. Am plecat de la o idee, si am ajuns la o mica capodopera. Combinatia dintre blatul consistent si putin crocant, si crema concentrata de ciocolata mi-a starnit amintiri din copilarie, undeva intre clasica “Amandina” cum se faceau o data, si prajitura tip “jofra”. Dar mai buna de atat!

Prepararea este destul de simpla si de rapida, iata mai jos pasii:

Ingrediente pentru BLAT:
  • 2/3 cana faina migdale (eu rasnesc migdalele in rasnita de cafea);
  • 1/3 cana faina nuci (sau nuci maruntite, pentru o textura mai consistenta si un gust delicat de nuci – acest pas este optional, puteti inlocui cantitatea de nuci cu migdale, caju sau alte tipuri de seminte macinate);
  • 2-3 linguri faina chia (seminte rasnie fin in rasnita de cafea – acest ingredient va da textura elastica si usor de modelat aluatului);
  • 1 lingurita praf de copt (daca vreti sa iasa un blat tare si crocant, puteti omite acest ingredient);
  • 1 lingura amidon (in cazul intolerantei la gluten, va sfatuiesc sa folositi amidon din cartofi, si nu din porumb; chiar daca porumbul nu are gluten, poate inca declansa o intoleranta secundara. Acest ingredient este necesar pentru textura fina a aluatului);
  • 2 linguri sirop agave (sau alt indulcitor natural, dupa preferinte);
  • 1/3 cana ulei cocos (topit);
  • esenta rom dupa preferinte (eu am pus vreo 2 lingurite, pentru un gust intens);
  • 1 lingura pulbere cacao sau faina de roscove (daca veti servi tortul copiilor mici, va recomand sa folositi faina de roscove, pentru ca nu ii va agita, in schimb are un continut proteic inalt).

Blatul se obtine pur si simplu amestecand omogen toate ingredientele de mai sus. Il vom da apoi la cuptor (in cuptorul preincalzit), la foc mediu, si il lasam cca 20-25 minute. Putem face “testul scobitorii” ca sa ne dam seama daca s-a inchegat suficient. Recomand sa verificati evolutia blatului pus la copt cam dupa 15 minute de stat in cuptor. Daca s-a intarit suficient cat sa tina crema deasupra, trecem la pasul urmator.

Ingrediente pentru CREMA DE CIOCOLATA:
  • 1 lingura cu varf de amidon;
  • 2 linguri de pulbere de cacao sau de roscove;
  • 2 linguri sirop agave (sau alt indulcitor dupa preferinte);
  • 1 cana lapte vegetal;
  • esenta rom cat poftiti (am folosit si aici cca 1 lingurita de esenta).

Cat timp blatul sta in cuptor, ne ocupam rapid si simplu de crema:

Toate ingredientele se omogenizeaza si se pun pe foc intr-o craticioara, amestecand continuu cu un tel, ca sa nu se prinda si sa nu se formeze cocoloase. Foarte rapid compozitia va deveni similara cu cea a unui pudding, moment in care putem sa luam vasul de pe foc, si sa turnam crema peste blat. Cam dupa 15 minute de stat in cuptor, blatul va fi suficient de consistent ca sa tina crema, pe care o turnam peste, si dam la cuptor in continuare pana la un maxim de 30 de minute, eventual dam focul foarte mic, doar cat sa se inchege crema in forma blatului in mod uniform.


Acesta este tortul nostru. Stand in cuptor cam 10 minute, crema va capata o pojghita uniforma deasupra si va da un aspect foarte frumos tortului nostru. Dupa ce sa raceste, il puteti apoi orna dupa preferinte. Fiindca eu l-am facut de Pasti, am presarat pur si simplu fulgi de cocos in forma unei cruci pascale, dar voi puteti alege orice alt decor.

Cred ca daca ar fi sa repet acum reteta, as completa si cu o crema-topping de “ciocolata cu lapte”, ceva mai light, sau poate un adaos de frisca vegetala. Merge de asemenea bine cu visine din compot sau din visinata (aduce cu gustul bomboanelor clasice de ciocolata cu visine in lichior), sau cu fructe acrisoare, gen kiwi, agrise, capsuni sau felii de portocala. Sunteti liberi sa improvizati si sa experimentati, si sa reveniti cu sugestiile voastre.

Daca v-a placut aceasta reteta, nu ezitati sa incercati si celelalte retete de tort sau pasca vegana:








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...