marți, 25 iulie 2017

NE PLACE LAPTICUL! (reteta simpla de lapte vegetal facut acasa)



Am avut intotdeauna o usoara intoleranta la lactoza, si niciodata nu am fost un bautor de lapte de vaca din placere. Cumva, nu m-am putut niciodata obisnui cu gustul si mirosul, si nici cu continutul de grasime al laptelui animal. Mai degraba din placere decat de nevoie am descoperit laptele vegetal, de diverse sortimente, si bineinteles cel mai usor mi-a fost sa-l achizitionez de la magazin, gata facut, gata de servit.

Treptat insa, laptele vegetal de la magazin nu m-a mai satisfacut. Am inceput sa evit marcile comerciale, pe motiv de conservanti, indulcitori, excipienti pentru omogenizarea lichidului etc. Am inceput asadar sa-mi fac singura acasa laptele vegetal, mult mai sanatos.

Reteta pe care o scriu aici este, cum s-ar spune, universala, adica puteti folosi migdale, caju, nuci sau alune, seminte de orice fel care va plac. Mie imi place laptele mai consistent, astfel incat sa nu-i simt gustul apos. Daca insa vi se pare ca iese prea gras, il puteti fie dilua cu mai multa apa, sau puteti imputina cantitatea de seminte folosite.


Asadar, pentru aproximativ un litru de lapte vegetal, veti avea nevoie de:
  • o cana de migdale/fulgi de cocos/alune etc..., pe care sa le puneti la inmuiat cu aproximativ 8 ore inainte. In cazul fulgilor de cocos, este suficient chiar si vreo 2 ore sa-i lasati, si apa in care s-au inmuiat o puteti folosi cu totul; in cazul migdalelor sau altor nuci si seminte, sugerez sa aruncati apa in care au stat la inmuiat;
  • cateva curmale dulci, fara samburi, cam 4-5 pentru gustul meu, care vor da o nuanta usor dulceag-aromata lichidului; acestea este bine sa le inmuiati cam 2 ore inainte de prepararea laptelui, doar pentru a li se fragezi pulpa;
  • aproximativ un litru de apa, preferabil plata sau filtrata.
Toate ingredientele de mai sus se arunca in blender si se mixeaza la turatie mare pana ce devine un lichid onctuos omogen. Eventual puteti incepe cu mai putina apa (de exemplu o cana de migdale si o cana de apa), adaugand pe parcurs restul de apa pana la omogenizarea completa.


Fiindca blenderul meu are putere mica si are deja lamele cam tocite, il las sa mixeze la turatie maxima cam 4-5 minute. Daca blenderul dvs este mai performant, s-ar putea sa fie suficient 1-2 minute.
In continuare veti avea nevoie sa strecurati amestecul, sa alegeti pulpa de lichid. Pentru asta eu folosesc o sita de plastic foarte deasa, prin care pasez cu lingura pana se scurge tot lichidul, iar pulpa o dau deoparte. Puteti folosi de asemenea o panza curata si deasa, sau un tifon pus in mai multe straturi (sau acele “pungi pentru lapte” pe care le puteti procura de la unele magazine naturiste, respectiv pungi din panza foarte deasa, special pentru scurs astfel de amestecuri).
Laptele il treceti intr-o sticla si il pastrati la frigider in medie cam doua zile (fiind complet natural, fara conservanti, nu va rezista prea mult, chiar si la rece, de aceea eu imi fac laptele in cantitati atat cat stiu ca o sa folosesc in maxim 2 zile). Pulpa scursa foarte bine se poate refolosi pentru blaturi de pajituri vegane (cum ar fi Tortul cu crema de afine si topping de caise), branzica vegana sau alte preparate dupa gustul dvs.

Reteta mea preferata este cea de lapte din migdale cu cocos, avand atat sursa de calciu atat de pretioasa din migdale, si esenta “yang”, cat si aroma deosebita a cocosului si textura onctuoasa.

Milkshake de capsuni cu banane

Acest amestec il folosesc pentru “milkshake-uri” sau “smoothie-uri” din fructe, cum ar fi cel cu afine (aici), sau capsuni si zmeura (aici), sau milkshake de pepene galben , sau bautura magica din catina , sau un milkshake de caju, capsuni si zmeura , sau un milkshake de capsuni cu banane , ori un milkshake de chia cu afine sau coacaze pentru un mic-dejun sanatos, ori un milkshake de cocos cu visine , ori un milkshake de visine cu afine  pentru o sanatate de fier...sau va puteti juca cu un milkshake de zmeura pentru copilasi, pofticiosi...sau iepurasi :)) o sursa simpla atat de minerale, cat si de vitamine, in cel mai gustos mod.  Il puteti de asemenea combina cu cacao sau pudra de roscove,  unt de arahide (precum in Milkshake-ul Nocciola ), indulcitor natural cum ar fi siropul de artar de exemplu, vanilie, sau alte versiuni de gust.

Milkshake Nocciola


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...