joi, 27 iulie 2017

SPIRITUL VEGAN: PURIFICAREA SI INTOLERANTELE



~ In Prima parte (click aici) ati putut citi despre pasii catre o alimentatie vegana, renuntarea la cafea si fumat, purificare, intoleranta la gluten si zaharuri, pasi pentru o viata mai “curata”~

~ acest articol NU reprezinta o parere medicala avizata, ci doar o suma de experiente si concluzii personale ~ 

S-o luam cu inceputul. Glutenul provine in principal din grau, deci toate produsele fainoase si de patiserie il contin, la care se adauga sosuri si creme in care faina de grau a fost folosita ca liant sau pentru ingrosare (am fost surprinsa sa descopar cum pana si in mustar se gaseste faina de grau!, cel putin in anumite marci).

In afara de grau, mai avem secara, ovaz si orz (daca nu ma insel orzul contine cea mai mica cantitate de gluten, dar oricum suficient pentru o intoleranta). De ce e rau glutenul pentru noi? Veti spune ca dintotdeauna omul a consumat cereale... E drept ca de foarte multa vreme omul consuma cereale, insa nu chiar dintotdeauna...mai intai a fost culegator, si mai apoi abia cultivator. Iar unii oameni pastreaza in ADN-ul lor un fel de sistem de alarma care ii atentioneaza ca aceasta hrana este greu digerabila pentru ei, ca si cum le-ar fi inca straina (dupa cateva mii de ani, organismul inca nu o recunoaste complet).

Ce face glutenul atat de nociv in corpul nostru este ca...ne da cu ceata! Suna amuzant, insa efectul de “creier in ceata” a fost dovedit prin ceva studii stiintifice, fapt explicabil prin sustinerea cresterii productiei de Candida in corp, precum si a altor paraziti care prolifereaza in mediu acid (zaharurile intretin mediul acid), si de asemenea prin perturbarea metabolismului tiroidian. [Daca nu ati facut-o inca, va recomand atelierele tinute de FoodFairy  despre reglare hormonala prin nutritie echilibrata.]

In ce priveste echilibrul acid/alcalin, practic prin alimentele pe care le-am eliminat (dupa cum am aratat in prima parte  a articolului), am incercat sa ajung la un mediu cat mai echilibrat, cat mai alcalin, impropriu pentru dezvoltarea parazitilor si care sa nu mai intretina niciun simptom de inflamatie in corp.

Tot in sarcina glutenului punem si aparitia nodulilor tiroidieni (cel putin in unele cazuri, care intrunesc mai multe predispozitii necesare. Dar daca ii aveti deja, faceti un test renuntand la gluten o perioada suficient de mare, de ex o luna, pentru ca rezultatul sa fie cuantificabil. Si daca tot faceti un test de purificare a corpului dvs din punct de vedere hormonal, renuntati si la carnea cea atat de plina de hormoni, mai ales la cea de pui, care se spune ca ar fi cea mai hormonizata, veti vedea diferenta). 

Iar tiroida influenteaza la randul ei hipofiza si gonadele (glandele sexuale). Cu alte cuvinte, suplimentarea dietei cu gluten duce la: gandire neclara si dificila, senzatie de oboseala in cap dar si de slabiciune si moleseala in corp (scaderea ritmului metabolismului, afectarea indirecta a glandelor suprarenale si vezi sindromul de oboseala cronica!), adesea, posibile perturbari de fertilitate, sustine alergii diverse legate de alti factori alergeni, reduce viteza de reactie a metabolismului si a sistemului imunitar (corpul este prea ocupat sa se ocupe de expulzarea sau depozitarea glucozei/glutenului din corp, in loc sa se ocupe de absorbtia si prelucrarea nutrientilor necesari), produce prin urmare fenomenul de staza (ce este in esenta un proces inflamator), ce se poate descrie pe doua directii: staza limfatica (retentia hidrica, care in esenta denota o stare toxica a organismului), si staza venoasa (conduce, indirect, la aparitia sau intretinerea varicelor si a problemelor cardio-vasculare).

Dar mai rau decat glutenul este glifosfatul (glyphosphat), un pesticid care se foloseste pe scara larga in cadrul culturilor de cereale, nu doar de grau. In mod curios, studiile stiintifice au aratat ca, de exemplu, mostrele de grau antic gasit in cadrul siturilor arheologice, deci graunte de acum cateva mii de ani, contineau de cateva ori mai mult gluten decat graul din ziua de azi. Ce contine insa in exces graul astazi este aceasta substanta toxica, la care organismul nu stie cum sa reactioneze.

Un articol despre pesticidele din hrana noastra gasiti aici: Pesticidele care ne omoara incet si sigur

Un articol exceptional despre gluten si glyphosphat gasiti aici: Nu este vina glutenului, este vina glifosfatului (in engleza).

O trilogie foarte bine documentata si argumentata despre cereale, gluten, glifosfat si painici gasiti aici, aici si aici . 


Bun, acuma dupa ce am scos glutenul si sursele de gluten din alimentatie, a ramas in continuare starea inflamatorie. Adica, a disparut reactia alergica (mancarimea), insa a ramas retentia si staza limfatica. Adica eram umflata ca un pepenas si nu intelegeam de ce. Am constatat ca, desi foloseam paste din porumb, reactia corpului inca ramanea activa. Am aflat apoi ca si porumbul poate intretine reactia inflamatorie, desi nu are gluten. Prin urmare il consum doar foarte rar. La fel, cat mai rar, consum si orez, si prefer sa folosesc faina de orez integral pentru copturi si aluaturi uscate (turte), decat sa mananc un pilaf...am descoperit ca intotdeauna versiunea mai apoasa determina si o retentie mai mare de apa in corp, valabil si pentru porumb si pentru orice alta cereala, inclusiv graul (s-ar putea sa pot manca o pizza fara sa mor scarpinandu-ma, cu aluat copt deci, insa sa simt ca ma sufoc dupa niste paste fierte, deci aluat fiert). Nu am gasit inca explicatia stiintifica pentru aceasta reactie, asa ca prefer sa evit tentatiile cat pot.

Urmatoarea sursa de inflamatie pe lista mea este soia si produsele din soia. E de bun simt sa spunem ca tot romanul, cand intra in perioada de post, sau cand sustine ca vrea sa manance mai sanatos, inlocuieste carnea sau lactatele cu produsele pe baza de soia. Doar ca in majoritatea cazurilor, aceasta nu este neaparat o alternativa mai sanatoasa. Excludem din discutie de la bun inceput eventualele probleme adiacente, cum ar fi modificarea genetica, aditivii chimici, conservanti etc. Lasam in discutie doar soia ca atare. Am observat, culmea, ca in cazurile in care consumam soia “bio”, si mai putin tratata si preparata, reactiile mele la nivelul sistemului limfatic erau chiar si mai amplificate decat la consumarea unor produse mult procesate (cum ar fi fulgii sau snitelele “texturat” din soia, care sunt deja procesate termic, si mai trebuie inca o data fierte pentru a putea fi consumate).

Ce am aflat despre soia este ca are un foarte puternic efect estrogenic. Despre hormonul estrogen va invit sa va documentati singuri, sursele sunt multiple. Voi sublinia doar ca amplifica caracterele feminine, ceea ce in unele cazuri nu este de dorit. De exemplu, la femei poate duce la retentia hidrica (adica starea toxica a sistemului limfatic), in traducere: femeile se umfla. Pe ici pe colo, unora ar putea sa le placa asta, mai ales daca de fel au o lipsa de estrogen in corp (rezultatul va fi ca le vor “creste” temporar sanii, soldurile, si toate formele feminine).
Acest lucru devine insa insuportabil la femei care au deja dominanta estrogenica, rezultand stari inflamatorii diverse,( pe langa retentia generalizata), cum ar fi probleme cu ovarele, trompele uterine, chisti si noduli ovarieni sau mamari, chiar si tiroidieni, etc.). Efectul estrogenic este motivul pentru care soia este recomandata in dieta femeilor la menopauza, INSA suplimentarea dietei ar trebui facuta numai dupa analize riguroase care sa confirme intr-adevar lipsa estrogenului, altfel riscul de a dezvolta noduli sau chiar cancer (mamar, ovarian, uterin etc.) creste exponential.

La barbati insa...consumul de produse pe baza de soia poate fi cu adevarat buclucas. Nu stiu sincer cati barbati isi doresc sani, solduri pufoase, sau toane, depresii si ifose precum ale femeilor la menstruatie... Stiu ca unii barbati, din dorinta de la construi masa musculara si acel aspect de “muschi umflati”, isi suplimenteaza dieta pre/post-workout cu proteina de soia. Insa dragilor, verificati si efectele secundare! Alternativ ca sursa de proteina, puteti alege de exemplu faina proteica din mazare, canepa, chia etc.

[Fac aici o paranteza despre sursele de “xeno-estrogen”, sau in traducere, un estrogen fals, in speta diverse substante chimice, la care organismul reactioneaza exact ca la aportul de estrogen natural. In linii mari, pe langa sursele alimentare (aditivi si conservanti chimici), alte surse de evitat sunt: poluarea, conservantii, diluantii, colorantii, excipientii de orice fel, in special din produsele cosmetice (ati pus azi pe piele vreo substanta pe care nu puteti nici macar sa o cititi, si in nici un caz nu ati manca-o?), dar si din detergentii casnici, sursele de clor, si in general orice substante sintetice.

Iata cum am renuntat in aproximativ doua luni la:
  • oja de unghii (atat cea semi-permanenta, cat si cea obisnuita, pentru ca oricum substantele chimice toxice se absorb in corp si se duc sa-i faca o vizita dragului ficat(!));
  • detergentul de vase din comert;
  • gelul de dus, samponul, balsamul, gelul de ras si pasta de dinti din comert;
  • detergentul de rufe, de podele si de suprafete pe baza de clor si substante toxice.
(la vopsea de par renuntasem demult din aceleasi motive de intoleranta, iar deodorant antiperspirant n-am putut niciodata sa folosesc, din aceleasi motive, asa ca am recurs la sfanta apa cu sapun si la detoxifieri periodice).]
[P.S.: Credeti-ma, exista viata dupa chimicale! Se poate si fara ele. Verificati aici.]

Si in fine, ultima experienta legata de soia a fost cu branza tofu...pe care am incercat-o in fel si chip. Desi nu ma dau in vant dupa gustul ei, uneori si in anumite combinatii poate salva o masa vegana, mai ales ca este o sursa buna de proteina. Insa dupa ultima tentativa cu niste tofu afumat bio la cina, m-a durut ficatul toata noaptea...deci fara tofu pentru mine.

Ce recomand insa este varianta de soia fermentata, pe care o puteti gasi sub forma pastei “miso”. Miso (gasiti aici) reprezinta boabe de soia fermentate, alaturi de un adaos de faina de orez sau orz. Procesul de fermentatie insa este atat de lung (in medie 30 de luni), incat orice modificare genetica sau orice alergen devine inactiv. Miso este o sursa minunata de enzime digestive, mai ales in hrana vegana crudivora, si va vor ajuta sistemul digestiv.

In primele luni de regim vegan si fara gluten, obisnuinta imi cerea sa am in alimentatie paine. Am testat si brevetat mai multe retete de paine, pe care le veti putea gasi in curand pe blog (***voi completa cu linkuri la retete pe masura ce le postez). Una dintre variantele preferate de mine a fost reteta de crackers din seminte, super savuroasa si satioasa, perfecta atat alaturi de hrana sarata, cat si alaturi de alimente dulci. Dupa doar vreo 2 luni de consumat constant seminte in cantitate mare (pentru ca faceam si blaturi de prajituri, si pate-uri, si painite tot din seminte), ficatul meu a strigat dupa ajutor din nou, mai ales ca luam si in greutate din nou. Semintele si nucile, indiferent de sortiment, din categoria oleaginoase, sunt foarte calorice. Reprezinta in prima faza o solutie extraordinara in regimul vegetarian sau vegan, mai ales in cel crudivor, ca sursa de calciu si alte minerale, precum si pentru aportul de grasimi sanatoase si de proteina. Atentie insa la exces, gasiti calea de mijloc.

Dincolo de posturi si purificari (voi vorbi separat in alt articol despre postul negru, experiente si recomandari ***), cea mai buna cale de curatare a reziduurilor din organism este aportul substantial de fibre. Pe scurt, cat mai multe frunze verzi in dieta, alaturi de fructe si legume crude. Apa si fibrele insolubile fac o treaba foarte buna in a matura intregul intestin si intregul organism de toxine, deci folositi-le cu incredere.

O alta necesitate a corpului, indiferent de varsta, greutatea sau dieta pe care o urmati, este purificarea periodica a sistemului limfatic. Despre sistemul limfatic voi vorbi in alt articol mai pe larg (***), insa e suficient sa spunem despre el ca reprezinta “sistemul de canalizare” al organismului. Va dati seama, deci, ca toate chimicalele, toxinele, alergenii, reziduuri metabolice, ajung in sistemul nostru limfatic. Spre diferenta de sistemul circulator, in care sangele este impins de catre inima care functioneaza ca o pompa, limfa nu are o pompa care sa o miste, singurul ajutor venind din partea muschilor scheletici. Adica, in cazul unui regim de viata sedentar, limfa noastra stagneaza si ne intoxicam cu propriile reziduuri, chiar daca suntem slabi ca si constitutie. Celulita de exemplu reprezinta inflamatia tegumentului datorata intoxicarii si stagnarii limfei. Iar acesta este cel mai inofensiv aspect al problemei...

Cum putem ajuta la purificarea limfei? Cu multa vitamina C naturala (din fructe si legume), multa apa, cat multa miscare, si masaj. Miscarea, nu neaparat in sala de forta, cat miscarea energica aeroba. Varianta mea preferata de miscare este yoga, intr-o versiune mai dinamica, in care alternez posturile mai rapid, fortand tendoanele sa devina mai elastice, sangele sa circule mai repede, limfa sa se dreneze, si meridianele energetice infundate sa revina din nou la starea optima.

Un alt ajutor de incredere pentru purificarea corpului este drenajul limfatic, un masaj usor dar profund si foarte eficient, care conduce manual limfa spre zonele de “reciclare”. Pacientul care a primit un drenaj limfatic constata ca se simte mai usor, mai suplu, se elimina retentia hidrica, se elibereaza splina si vezica biliara, se dreneaza nodulii limfatici. De asemenea este de un real ajutor in eliberarea intestinului si usurarea digestiei.

Masajul specific pentru drenaj limfatic poate constitui o preventie exceptionala impotriva nodulilor de san, sau orice alt tip de noduli limfatici, fie ei abdominali, inghinali etc., cu utilitate inclusiv in amigdalita acuta. Este recomandabil de asemenea in cazul persoanelor care sunt nevoite sa ia multe medicamente, pentru a le ajuta corpul sa elimine toxinele, in caz de scadere a imunitatii, in sarcina dupa primul trimestru (numai cu avizul medicului), sau dupa nastere, pentru a reveni la forma initiala. De asemenea poate fi un ajutor foarte binevenit in curele de slabire, alaturi de miscare fizica si dieta, ajutand la restabilirea parametrilor normali ai corpului. (Pentru a organiza un curs de drenaj limfatic in orasul dvs, ma puteti contacta prin mesaj privat aici ***).


~ In Partea a treia  a articolului, veti putea citi despre legatura dintre intolerante, alergii, diabet, si nevoia de a asigura un Spatiu interior pentru dezvoltarea personala; legatura intre organe si emotiile specifice, respectiv simptomele de intoleranta, alergie sau diabet si conotatiile lor psiho-spirituale ~


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...