~ In Prima parte (click aici) ati putut
citi despre pasii catre o alimentatie vegana, renuntarea la cafea si
fumat, purificare, intoleranta la gluten si zaharuri, pasi pentru o
viata mai “curata”~
~ acest articol NU reprezinta o parere medicala avizata, ci doar o suma de experiente si concluzii personale ~
S-o luam cu inceputul. Glutenul
provine in principal din grau, deci toate produsele fainoase si
de patiserie il contin, la care se adauga sosuri si creme in care
faina de grau a fost folosita ca liant sau pentru ingrosare (am fost
surprinsa sa descopar cum pana si in mustar se gaseste faina de
grau!, cel putin in anumite marci).
In afara de grau, mai avem secara,
ovaz si orz (daca nu ma insel orzul contine cea mai mica cantitate de
gluten, dar oricum suficient pentru o intoleranta). De ce e rau
glutenul pentru noi? Veti spune ca dintotdeauna omul a consumat
cereale... E drept ca de foarte multa vreme omul consuma cereale,
insa nu chiar dintotdeauna...mai intai a fost culegator, si mai apoi
abia cultivator. Iar unii oameni pastreaza in ADN-ul lor un fel de
sistem de alarma care ii atentioneaza ca aceasta hrana este greu
digerabila pentru ei, ca si cum le-ar fi inca straina (dupa
cateva mii de ani, organismul inca nu o recunoaste complet).
Ce face glutenul atat de nociv in
corpul nostru este ca...ne da cu ceata! Suna amuzant, insa efectul de
“creier in ceata” a fost dovedit prin ceva studii stiintifice,
fapt explicabil prin sustinerea cresterii productiei de Candida in
corp, precum si a altor paraziti care prolifereaza in mediu acid
(zaharurile intretin mediul acid), si de asemenea prin perturbarea
metabolismului tiroidian. [Daca nu ati facut-o inca, va recomand
atelierele tinute de FoodFairy despre reglare hormonala prin
nutritie echilibrata.]
In ce priveste echilibrul acid/alcalin,
practic prin alimentele pe care le-am eliminat (dupa cum am aratat in prima parte a articolului), am incercat sa ajung la un mediu cat
mai echilibrat, cat mai alcalin, impropriu pentru dezvoltarea
parazitilor si care sa nu mai intretina niciun simptom de inflamatie
in corp.
Tot in sarcina glutenului punem si
aparitia nodulilor tiroidieni (cel putin in unele cazuri, care
intrunesc mai multe predispozitii necesare. Dar daca ii aveti deja,
faceti un test renuntand la gluten o perioada suficient de mare, de
ex o luna, pentru ca rezultatul sa fie cuantificabil. Si daca tot
faceti un test de purificare a corpului dvs din punct de vedere
hormonal, renuntati si la carnea cea atat de plina de hormoni, mai ales la cea de pui, care se spune ca ar fi cea mai hormonizata, veti
vedea diferenta).
Iar tiroida influenteaza la randul ei hipofiza si
gonadele (glandele sexuale). Cu alte cuvinte, suplimentarea dietei cu
gluten duce la: gandire neclara si dificila, senzatie de
oboseala in cap dar si de slabiciune si moleseala in corp
(scaderea ritmului metabolismului, afectarea indirecta a glandelor
suprarenale si vezi sindromul de oboseala cronica!), adesea, posibile
perturbari de fertilitate, sustine alergii diverse
legate de alti factori alergeni, reduce viteza de reactie a
metabolismului si a sistemului imunitar (corpul este prea ocupat sa
se ocupe de expulzarea sau depozitarea glucozei/glutenului din corp,
in loc sa se ocupe de absorbtia si prelucrarea nutrientilor
necesari), produce prin urmare fenomenul de staza (ce
este in esenta un proces inflamator), ce se poate descrie pe
doua directii: staza limfatica (retentia hidrica, care in esenta
denota o stare toxica a organismului), si staza venoasa (conduce,
indirect, la aparitia sau intretinerea varicelor si a problemelor
cardio-vasculare).
Dar mai rau decat glutenul este
glifosfatul (glyphosphat), un pesticid care se foloseste pe
scara larga in cadrul culturilor de cereale, nu doar de grau. In mod
curios, studiile stiintifice au aratat ca, de exemplu, mostrele de
grau antic gasit in cadrul siturilor arheologice, deci graunte de
acum cateva mii de ani, contineau de cateva ori mai mult gluten decat
graul din ziua de azi. Ce contine insa in exces graul astazi este
aceasta substanta toxica, la care organismul nu stie cum sa
reactioneze.
Un articol despre pesticidele din hrana
noastra gasiti aici: Pesticidele care ne omoara incet si sigur
Un articol exceptional despre gluten si
glyphosphat gasiti aici: Nu este vina glutenului, este vina glifosfatului (in engleza).
O trilogie foarte bine documentata si
argumentata despre cereale, gluten, glifosfat si painici gasiti aici, aici si aici .
Bun, acuma dupa ce am scos glutenul si
sursele de gluten din alimentatie, a ramas in continuare starea
inflamatorie. Adica, a disparut reactia alergica (mancarimea), insa a
ramas retentia si staza limfatica. Adica eram umflata ca un pepenas
si nu intelegeam de ce. Am constatat ca, desi foloseam paste din
porumb, reactia corpului inca ramanea activa. Am aflat apoi ca si
porumbul poate intretine reactia inflamatorie, desi nu are gluten.
Prin urmare il consum doar foarte rar. La fel, cat mai rar, consum si
orez, si prefer sa folosesc faina de orez integral pentru copturi si aluaturi
uscate (turte), decat sa mananc un pilaf...am descoperit ca
intotdeauna versiunea mai apoasa determina si o retentie mai mare de
apa in corp, valabil si pentru porumb si pentru orice alta cereala,
inclusiv graul (s-ar putea sa pot manca o pizza fara sa mor
scarpinandu-ma, cu aluat copt deci, insa sa simt ca ma sufoc dupa
niste paste fierte, deci aluat fiert). Nu am gasit inca explicatia
stiintifica pentru aceasta reactie, asa ca prefer sa evit tentatiile
cat pot.
Urmatoarea sursa de inflamatie pe
lista mea este soia si produsele din soia. E de bun
simt sa spunem ca tot romanul, cand intra in perioada de post, sau
cand sustine ca vrea sa manance mai sanatos, inlocuieste carnea sau
lactatele cu produsele pe baza de soia. Doar ca in majoritatea
cazurilor, aceasta nu este neaparat o alternativa mai sanatoasa.
Excludem din discutie de la bun inceput eventualele probleme
adiacente, cum ar fi modificarea genetica, aditivii chimici,
conservanti etc. Lasam in discutie doar soia ca atare. Am observat,
culmea, ca in cazurile in care consumam soia “bio”, si mai putin
tratata si preparata, reactiile mele la nivelul sistemului limfatic
erau chiar si mai amplificate decat la consumarea unor produse mult
procesate (cum ar fi fulgii sau snitelele “texturat” din soia,
care sunt deja procesate termic, si mai trebuie inca o data fierte
pentru a putea fi consumate).
Ce am aflat despre soia este ca are un
foarte puternic efect estrogenic. Despre hormonul estrogen
va invit sa va documentati singuri, sursele sunt multiple. Voi
sublinia doar ca amplifica caracterele feminine, ceea ce in unele
cazuri nu este de dorit. De exemplu, la femei poate duce la retentia
hidrica (adica starea toxica a sistemului limfatic), in traducere:
femeile se umfla. Pe ici pe colo, unora ar putea sa le placa asta,
mai ales daca de fel au o lipsa de estrogen in corp (rezultatul va fi
ca le vor “creste” temporar sanii, soldurile, si toate formele
feminine).
Acest lucru devine insa insuportabil la
femei care au deja dominanta estrogenica, rezultand stari
inflamatorii diverse,( pe langa retentia generalizata), cum ar fi
probleme cu ovarele, trompele uterine, chisti si noduli ovarieni sau
mamari, chiar si tiroidieni, etc.). Efectul estrogenic este motivul
pentru care soia este recomandata in dieta femeilor la menopauza,
INSA suplimentarea dietei ar trebui facuta numai dupa analize
riguroase care sa confirme intr-adevar lipsa estrogenului, altfel
riscul de a dezvolta noduli sau chiar cancer (mamar, ovarian, uterin
etc.) creste exponential.
La barbati insa...consumul de produse
pe baza de soia poate fi cu adevarat buclucas. Nu stiu sincer cati
barbati isi doresc sani, solduri pufoase, sau toane, depresii si
ifose precum ale femeilor la menstruatie... Stiu ca unii barbati, din
dorinta de la construi masa musculara si acel aspect de “muschi
umflati”, isi suplimenteaza dieta pre/post-workout cu proteina de soia.
Insa dragilor, verificati si efectele secundare! Alternativ ca sursa
de proteina, puteti alege de exemplu faina proteica din mazare, canepa, chia etc.
[Fac aici o paranteza despre sursele
de “xeno-estrogen”, sau in traducere, un estrogen fals, in speta
diverse substante chimice, la care organismul reactioneaza exact ca
la aportul de estrogen natural. In linii mari, pe langa sursele
alimentare (aditivi si conservanti chimici), alte surse de evitat
sunt: poluarea, conservantii, diluantii, colorantii, excipientii de
orice fel, in special din produsele cosmetice (ati pus azi pe piele
vreo substanta pe care nu puteti nici macar sa o cititi, si in nici
un caz nu ati manca-o?), dar si din detergentii casnici, sursele de
clor, si in general orice substante sintetice.
Iata cum am renuntat in aproximativ
doua luni la:
- oja de unghii (atat cea semi-permanenta, cat si cea obisnuita, pentru ca oricum substantele chimice toxice se absorb in corp si se duc sa-i faca o vizita dragului ficat(!));
- detergentul de vase din comert;
- gelul de dus, samponul, balsamul, gelul de ras si pasta de dinti din comert;
- detergentul de rufe, de podele si de suprafete pe baza de clor si substante toxice.
(la vopsea de par renuntasem
demult din aceleasi motive de intoleranta, iar deodorant
antiperspirant n-am putut niciodata sa folosesc, din aceleasi motive,
asa ca am recurs la sfanta apa cu sapun si la detoxifieri
periodice).]
[P.S.: Credeti-ma, exista viata dupa
chimicale! Se poate si fara ele. Verificati aici.]
Si in fine, ultima experienta legata
de soia a fost cu branza tofu...pe care am incercat-o in fel si chip.
Desi nu ma dau in vant dupa gustul ei, uneori si in anumite
combinatii poate salva o masa vegana, mai ales ca este o sursa buna
de proteina. Insa dupa ultima tentativa cu niste tofu afumat bio la
cina, m-a durut ficatul toata noaptea...deci fara tofu pentru mine.
Ce recomand insa este varianta de soia
fermentata, pe care o puteti gasi sub forma pastei “miso”. Miso (gasiti aici) reprezinta boabe de soia fermentate, alaturi de un adaos de faina de
orez sau orz. Procesul de fermentatie insa este atat de lung (in
medie 30 de luni), incat orice modificare genetica sau orice alergen
devine inactiv. Miso este o sursa minunata de enzime digestive, mai
ales in hrana vegana crudivora, si va vor ajuta sistemul digestiv.
In primele luni de regim vegan si fara
gluten, obisnuinta imi cerea sa am in alimentatie paine. Am testat si
brevetat mai multe retete de paine, pe care le veti putea gasi in
curand pe blog (***voi completa cu linkuri la retete pe masura ce le postez). Una dintre variantele preferate de mine a fost reteta de
crackers din seminte, super savuroasa si satioasa, perfecta atat
alaturi de hrana sarata, cat si alaturi de alimente dulci. Dupa doar
vreo 2 luni de consumat constant seminte in cantitate mare (pentru ca
faceam si blaturi de prajituri, si pate-uri, si painite tot din
seminte), ficatul meu a strigat dupa ajutor din nou, mai ales ca luam
si in greutate din nou. Semintele si nucile, indiferent de
sortiment, din categoria oleaginoase, sunt foarte calorice.
Reprezinta in prima faza o solutie extraordinara in regimul
vegetarian sau vegan, mai ales in cel crudivor, ca sursa de calciu
si alte minerale, precum si pentru aportul de grasimi sanatoase
si de proteina. Atentie insa la exces, gasiti calea de mijloc.
Dincolo de posturi si purificari (voi
vorbi separat in alt articol despre postul negru,
experiente si recomandari ***), cea mai buna cale de curatare a
reziduurilor din organism este aportul substantial de fibre.
Pe scurt, cat mai multe frunze verzi in dieta, alaturi de fructe si
legume crude. Apa si fibrele insolubile fac o treaba foarte buna in a
matura intregul intestin si intregul organism de toxine, deci
folositi-le cu incredere.
O alta necesitate a corpului,
indiferent de varsta, greutatea sau dieta pe care o urmati, este
purificarea periodica a sistemului limfatic. Despre
sistemul limfatic voi vorbi in alt articol mai pe larg (***), insa e
suficient sa spunem despre el ca reprezinta “sistemul de
canalizare” al organismului. Va dati seama, deci, ca toate
chimicalele, toxinele, alergenii, reziduuri metabolice, ajung in
sistemul nostru limfatic. Spre diferenta de sistemul circulator, in
care sangele este impins de catre inima care functioneaza ca o pompa,
limfa nu are o pompa care sa o miste, singurul ajutor venind din
partea muschilor scheletici. Adica, in cazul unui regim de viata
sedentar, limfa noastra stagneaza si ne intoxicam cu propriile
reziduuri, chiar daca suntem slabi ca si constitutie. Celulita de
exemplu reprezinta inflamatia tegumentului datorata intoxicarii si
stagnarii limfei. Iar acesta este cel mai inofensiv aspect al
problemei...
Cum putem ajuta la purificarea limfei?
Cu multa vitamina C naturala (din fructe si legume), multa apa, cat
multa miscare, si masaj. Miscarea, nu neaparat in sala de forta, cat
miscarea energica aeroba. Varianta mea preferata de miscare este
yoga, intr-o versiune mai dinamica, in care alternez posturile mai
rapid, fortand tendoanele sa devina mai elastice, sangele sa circule
mai repede, limfa sa se dreneze, si meridianele energetice infundate
sa revina din nou la starea optima.
Un alt ajutor de incredere pentru
purificarea corpului este drenajul limfatic, un masaj usor dar
profund si foarte eficient, care conduce manual limfa spre zonele de
“reciclare”. Pacientul care a primit un drenaj limfatic constata
ca se simte mai usor, mai suplu, se elimina retentia hidrica, se
elibereaza splina si vezica biliara, se dreneaza nodulii limfatici.
De asemenea este de un real ajutor in eliberarea intestinului si
usurarea digestiei.
Masajul specific pentru drenaj
limfatic poate constitui o preventie exceptionala impotriva nodulilor
de san, sau orice alt tip de noduli limfatici, fie ei abdominali,
inghinali etc., cu utilitate inclusiv in amigdalita acuta. Este
recomandabil de asemenea in cazul persoanelor care sunt nevoite sa ia
multe medicamente, pentru a le ajuta corpul sa elimine toxinele, in
caz de scadere a imunitatii, in sarcina dupa primul trimestru (numai
cu avizul medicului), sau dupa nastere, pentru a reveni la forma
initiala. De asemenea poate fi un ajutor foarte binevenit in curele
de slabire, alaturi de miscare fizica si dieta, ajutand la
restabilirea parametrilor normali ai corpului. (Pentru a organiza un
curs de drenaj limfatic in orasul dvs, ma puteti contacta prin mesaj
privat aici ***).
~ In Partea a treia a articolului, veti
putea citi despre legatura dintre intolerante, alergii, diabet, si
nevoia de a asigura un Spatiu interior pentru dezvoltarea personala;
legatura
intre organe si emotiile specifice, respectiv simptomele de
intoleranta, alergie sau diabet si conotatiile lor psiho-spirituale ~
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu