Din seria “mancaruri calde pentru
zile reci”, iata o reteta delicioasa si foarte hranitoare, cu
continut ridicat de proteina, fibre si minerale. Vorbim astazi despre
vinete umplute cu linte si quinoa, o combinatie foarte placuta la
gust, satioasa si sanatoasa.
Nu m-am putut abtine si am facut putina
“cercetare” despre calitatile ingredientelor, pentru ca sunt cu
adevarat deosebite:
Despre quinoa se spune ca este
unul dintre cele mai sanatoase alimente de pe pamant, cu continut
ridicat de proteina, dar si una dintre putinele plante care contin
toti cei 9 aminoacizi esentiali. Este o pseudo-cereala ce nu
contine gluten, deci este un inlocuitor grozav al graului si
altor cereale care pot provoca inflamatii si alergii. Are de asemenea
continut ridicat de fibre, magneziu, complex de vitamine B, fier,
potasiu, calciu, fosfor, vitamina E si multipli antioxidanti
benefici.
Ce este foarte special la quinoa este
ca ea contine, de asemenea, flavonoide (antioxidanti din plante),
despre ale caror efecte benefice s-a tot scris. Doua dintre
flavonoidele pe care le contine quinoa sunt quercetina si
kaempferolul, cu dovedit efect anti-inflamator, anti-viral,
anti-cancer si anti-depresiv.
Celalalt ingredient minune din reteta
noastra este lintea. Eu am folosit linte rosie, pentru ca imi
place in mod deosebit gustul si textura mai soft, precum si faptul ca
fierbe mai repede decat alte tipuri de linte, insa puteti folosi
orice linte aveti in dotare (galbena, verde, maro sau rosie).
Lintea este o leguminoasa (la fel ca
fasolea), insa este mult mai usor de preparat si de digerat.
Reprezinta o sursa de molibden si folati, si constituie de asemena o
sursa excelenta de fibre, cupru, fosfor si mangan. In plus, ea
mai contine fier, continut ridicat de proteina, vitamina B1, acid
pantothenic, potasiu si vitamina B6.
Iar vedetele zilei sunt, desigur,
vinetele, acum in plin sezon (desi se gasesc tot anul pe
piata, sezonul lor natural este din august pana in octombrie). Si
vinetele contin fibre, cupru, complex de vitamine B, mangan, vitamina
K, potasiu si folati, insa se remarca prin fitonutrientii cu
activitate antioxidanta, printre care compusi fenolici (precum acidul
cafeic si acidul clorogenic), si flavonoide. Este important sa
pastram si coaja vinetelor atunci cand le preparam, pentru ca aici se
gaseste cel mai puternic fitonutrient antocianin, care s-a dovedit ca
protejeaza celulele impotriva degradarii.
Putem spune despre vinete ca sunt
“hrana pentru creier”, intrucat protejeaza membrana celulelor
cerebrale, si de asemenea compusii lor au puternic efect
anti-oxidativ, anti-mutagenic (anti-cancer), anti-microbian si
anti-viral.
Iata si reteta. Mai jos aveti
ingredientele folosite de mine:
- 2 vinete mari, curatate de codite, taiate pe din doua (pe lung), scobite de o parte din miez (pastram coaja);
- ½ cana quinoa, preferabil inmuiata minim 2 ore sau de cu seara (dar se poate si fara), fiarta cu putina sare si scursa;
- 2/3 cana linte, preferabil inmuiata in prealabil, apoi fiarta cu putina sare si scursa de apa;
- 2 cepe mari, tocate si calite usor separat intr-o tigaie, cu 2-3 linguri ulei plus putina apa, ca sa se patrunda mai repede;
- 5-6 felii de rosii deshidratate, tocate marunt (daca nu aveti la dispozitie, puteti renunta la ingredient sau inlocui cu altul dupa preferinte);
- mirodenii la discretie: eu am folosit sare, 2-3 catei de usturoi pisati, 2 lingurite de Rosii cu usturoi si busuioc de pe BioSano, 1 lingurita Galangal, 1 lingurita Boia dulce, cimbru proaspat tocat 1 lingurita, un praf de piper.
Se amesteca toate ingredientele pentru
umplutura: lintea fiarta si scursa, quinoa fiarta si scursa, ceapa
tocata si calita, mirodeniile dupa preferinte, eventual puteti adauga
si cateva fire de marar tocat. Se aseaza jumatatile de vinete in
tava, se umplu cu amestecul de ingrediente. In tava turnam maxim o
cana de apa, si cativa stropi de ulei eventual, ca sa aiba in ce
fierbe vinetele. Acoperim tava cu folie de aluminiu sau folosim un
vas cu capac, si dam la cuptor cam 20-30 de minute, pana ce vinetele
se patrund bine, iar compozitia incepe sa se rumeneasca usor
deasupra.
Se pot servi atat calde, cat si reci,
si sunt sigura ca vor fi deliciul intregii familii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu