luni, 27 august 2018

INGHETATA VEGANA CU DOAR DOUA INGREDIENTE DE BAZA



Zic sa public si eu macar o reteta de inghetata pana nu trece de tot vara!
Deh, am fost foarte lenesa la scris vara asta, insa dintr-un motiv simplu: a fost atat de cald, incat nu prea am gatit, alimentatia mea fiind bazata cam 85% pe salate proaspete si fructe crude.
Si totusi, ce am reusit sa prepar in mai multe randuri, au fost fantasticele inghetate vegane pe bat, din orice ingredient de sezon.

Secretul acestei inghetate este simplitatea. Este atat de simplu de facut, incat pana si un copil o poate face singur. Ca daca ar fi fost prea complicata, nu-mi bateam nici eu capul :))

Ce e inca si mai minunat la aceste inghetate, este ca nu contin nici lapte sau smantana, nici vreo forma de gluten, si nici zahar. Iar grasimea folosita in ele este usor asimilabila de catre corp.

Ingredientul de baza este laptele de cocos gras, din cel la conserva, cu grasime aproximativ 18%. A nu se confunda cu laptele lejer de baut. Acesta despre care vorbim este cel specific thailandez, folosit in bucataria orientala pentru sosul de curry, dar este un ingredient foarte util in bucataria vegana in general, fiind un excelent inlocuitor de smantana pentru multe retete, atat dulci cat si sarate.

Deci, inarmati cu o conserva de lapte gras de cocos (Coconut Milk, sau cu atat mai bine daca gasiti varianta si mai consistenta, Coconut Cream), mai avem nevoie doar de ingredientul preferat: fie un fruct copt si savuros, fie de ce nu, ciocolata, arahide sau alte bucurii dulci?

Prin urmare, se va amesteca continutul unei conserve de lapte de cocos, cu continutul de fructe dorit, sau de ciocolata, vom putea adauga si un indulcitor daca se considera necesar, totul se da la blender pentru omogenizare completa, si gata! Mai ramane doar sa turnam in forme si sa dam la congelator, asteptand cuminti sa inghete.

Inghetata cu fructe:
  • lapte de cocos 1 conserva (aprox. 300-350 ml);
  • fructele preferate aprox. 150-200 g;
  • indulcitor dupa preferinte, daca este necesar (v-as sugera un indulcitor lichid, pentru a se omogeniza rapid cu restul compozitiei; daca veti folosi unul solid precum zaharul, acesta nu se va topi suficient de repede la rece, riscand sa se decanteze pe fundul formei de inghetata);
  • pe langa fructe, puteti adauga si fulgi de cocos, sau bucatele de fursec, sau alune sfaramate, ori alte ingrediente pe care vi le mai doriti!
Se pun toate in blender si se mixeaza pana la omogenizarea completa, apoi se toarna in forme si se baga la congelator.
Inghetata cu afine 


Inghetata in straturi: Strat 1: Afine cu fulgi de cocos; Strat 2: Ananas



Inghetata de ciocolata cu arahide:
  • lapte de cocos o conserva (aprox. 300-350 ml);
  • 2 linguri pulbere de roscove/cacao;
  • 1-2 linguri unt de arahide, cremos sau cu bucatele intregi;
  • indulcitor dupa preferinte (1-2 linguri de sirop de artar, agave, sau ce vreti voi)
Se amesteca toate in blender pana la omogenizare, se toarna in forme si se congeleaza.
Daca veti servi inghetata aceasta copiilor mici, recomandarea ar fi sa folositi mai degraba pulberea de roscove (carob) ca inlocuitor pentru cacao, care ar putea sa-i agite. De asemenea, roscovele sunt si putin mai dulci fata de cacaoa amara.
Daca insa va doriti si un efect energizant, puteti merge pe varianta cacao cruda.

Inghetata de ciocolata cu arahide, combinata cu cea de ananas

Din nou inghetata de ciocolata cu arahide, combinata cu cea de ananas
Am prins-o la pozat fix dupa ce fusese degustata de o prietena pofticioasa :))
Noroc ca am prins-o, ca s-a epuizat repede :))


Oricare variante din aceasta inghetata se pot combina in straturi, pentru a obtine un efect de culoare si gust deosebit, spre satisfactia pofticiosilor!


Inghetata de afine, si Inghetata de ciocolata cu arahide, odihnindu-se putin sub lumina blitzului :)) inainte de a disparea in mod misterios 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...