luni, 27 august 2018

TAVI CALDE


Pentru aceia care inca considera ca mancatul vegan este o chestie foarte complicata, sau plicisitoare, sau pentru cei care sustin ca nu au inspiratie ce sa gateasca acasa, m-am hotarat sa postez cea mai simpla varianta de pranz/cina la care apelez atunci cand “n-am chef sa gatesc”.
Este vorba despre “tavi” cu legume, preparate la cuptor. Practic, este atat de simplu, cuptorul face toata treaba, nu trebuie decat sa hotaram cat vrem sa le lasam la copt.
In completarea acestor legume coapte, putem servi o salata proaspata si revigoranta, dar merg foarte bine si simple.
Lista de “Tavi” se va completa periodic, pe masura ce mai prepar cate una.

TAVA 1

Pentru Tava 1 am experimentat ceva la care ma gandeam de mult, respectiv sa fac pastai “coapte” fara sa le prajesc in ulei. Partea buna in ce priveste coacerea legumelor in tava in general este ca putem sa folosim extrem de putin ulei, sau chiar deloc.

Pentru aceasta Tava am folosit:
  • cartofi noi, curatati doar prin spalare pe coaja cu o perie aspra, taiati in sferturi, apoi unsi cu o lingurita de ulei si presarati cu rozmarin (iubesc aroma amaruie a rozmarinului, alaturi de dulceata reconfortanta a cartofilor!);
  • sfecla rosie, curatata de coaja si taiata cubulete, unsa la fel ca si cartofii cu foarte putin ulei si apoi presarata cu “Verdeturi de Provence” (mix de ierburi aromate amarui, de tipul rozmarin, oregano, busuioc, cimbru);
  • pastai, oparite in prealabil cca.10-15 min (adica le-am scufundat in apa dupa ce apa fierbea deja), doar cat sa se inmoaie putin tecile, apoi unse cu o cantitate foarte mica de ulei, presarate cu un mix de condimente usor picant (asa imi plac mie pastaile, cu condimente picante, dar puteti folosi orice va place, de exemplu usturoi daca preferati, sau doar putina sare).

Am preferat sa las tava ceva mai mult in cuptor, pana s-au rumenit foarte bine pastaile, adica in total cam 45 de minute, timp in care am intors/amestecat o data legumele, cam cu 15 minute inainte de a stinge cuptorul.
Ca si condimente, puteti folosi ce va place, eu ma bucur cand am ocazia sa folosesc mai multe ierburi si mai putina sare. Puteti folosi cu succes cimbru, usturoi, rozmarin, ierburi de Provence /oregano, busuioc, massala, turmeric/curry, sau orice altceva care va stimuleaza in mod placut papilele gustative.


TAVA 2

Pentru Tava 2 am folosit doar cartof si sfecla, acestea doua fiind, dupa parerea mea, cele mai satioase pentru un gurmand flamand :)) Curatat rapid cartofii si sfecla, feliat dupa preferinte, aruncat in tava, mozolit cu un stop de ulei si presarat cu niscaiva condimente dupa preferinte (eu am folosit un prafulet de sare, ceva cimbru si rozmarin). Bagat la cuptor, asteptat sa-si lanseze mirosul ademenitor prin toata bucataria, infulecat alaturi de ceva verdeturi care sa contrabalanseze natura calda si uscata a legumelor coapte, cu o aroma fresh si racoritoare. In imagine, cartofi si sfecla servite cu germeni de broccoli.




TAVA 3

Pentru Tava 3 m-am gandit sa fac o derogare de la clasicii cartofi, sa ma bucur de legumele de sezon, respectiv vinete si dovlecei proaspeti, care acum se gasesc din abundenta. Nu m-am putut insa abtine sa nu pun totusi si niste cartofi, dar nu oricare, ci cartofi dulci!
Avem deci:
  • o vanata potrivita, careia i-am taiat doar codita, si pe care am pastrat-o cu tot cu coaja; o feliem si o imbalsamam cu putintel ulei (o sa-l absoarba pe tot rapid!), si ceva mirodenii (am folosit mix de condimente picant);
  • un dovlecel proaspat, caruia i-am inlaturat la fel codita, si pe care l-am feliat fara a-l decoji, la fel ca si pe vanata; l-am imbalsamat si pe el cu putintel ulei, si l-am presarat cu ceva mirodenii (acelasi mix de condimente usor picante);
  • un cartof dulce mare, caruia i-am indepartat capetele, l-am spalat bine si l-am feliat cu tot cu coaja (e pur si simplu o preferinta personala, sa-l pastrez cu tot cu coaja, puteti insa sa-l decojiti daca preferati); desi in imagine nu se vede diferenta, pt cartoful dulce am folosit un praf de Tandoori Massala, un mix indian de condimente, usor dulceag-picant, care se potrivea foarte bine cu dulceata cartofului.



Le-am lasat la cuptor cca. 40 de minute, la 220 de grade, fara sa le intorc, pe hartie de copt.
Doar ca o sugestie, as vrea sa fac o mentiune aici. Am taiat feliile de vanata destul de subtiri, si in consecinta s-au cam uscat la cuptor. Daca le preferati mai suculente, va sugerez sa le taiati la grosimi de cel putin 0,5mm, chiar pana la 1 cm.

Iar in continuare, cateva cuvinte de lauda despre cartofii dulci! In ultimii ani, au inceput sa apara si in supermarketurile si la noi, lucru chiar imbucurator. Ei sustin bacteriile productive din stomac, intestinul subtire si colon, inhibandu-le pe cele neproductive, inclusiv fungii si mucegaiurile. Ei contribuie astfel activ la productia organismului de vitamina B12 si ajuta la mentinerea sub control a bacteriilor de genul C. difficile, Streptococcus, Staphylococcus, E. coli, H. pylori, Chlamidia si altele. Ei sunt de un real folos in colita si boala Crohn. Bogati in vitamine, minerale si alte substante nutritive, se remarca prin continutul de aminoacizi, carotenoizi (beta-caroten si licopen), ajutand la sanatatea si stralucirea pielii, si de asemenea la protectia impotriva cancerului pielii, de san sau al aparatului reproducator, al celui de stomac sau intestinal, al celui esofagian si al celui rectal. De asemenea, ei pot regla cantitatea si maniera de absorbtie a estrogenului din corp, ajutand la reglarea sistemului endocrin, si inclusiv la armonizarea conditiilor de tipul hirsutismului. Ei ajuta de asemenea la reglarea insomniei, furnizand corpului o forma de serotonina, benefica in inducerea unui somn profund. [Informatii preluate din "Medium Medical. Alimente care iti pot schimba viata in bine" de Anthony William.] 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...