joi, 27 septembrie 2018

TOCANA DE TOAMNA


Pe sfarsit de vara sau inceput de toamna, aceasta tocana se face foarte usor si destul de rapid, insa e atat de buna inca se termina in aceeasi zi :))

Pentru aproximativ doua portii am folosit:

1 vanata mijlocie;
1 ceapa mare;
1 ardei kapia sau 1 gogosar;
2-4 catei usturoi;
½ legatura de marar si/sau patrunjel;
2 linguri ulei.

Pentru mai multe portii dublati cantitatile.

Preparare:

Ceapa se curata de coaja si se toaca dupa preferinte, mai mica sau mai mare. Ardeiul se curata de seminte si se toaca si el, in bucatale de maxim 1 cm. Le punem intr-o tigaie adanca sau o cratita non aderenta, cu 2 linguri de ulei si inca putina apa (2-3 linguri), cat sa se inmoaie repejor; le lasam sub capac pana ce ardeiul s-a inmuiat bine, iar ceapa incepe sa devina aurie.

Intre timp pregatim vanata: taiem codita si varful, o spalam bine si indepartam eventualele portiuni afectate, insa o pastram cu tot cu coaja. O vom toca in cubulete micute de maxim 1 cm.


Cand ardeiul si ceapa incep sa arate aproape facute, adaugam vanata tocata si lasam 3-5 minute pe foc mic, sub capac, pana ce vanata incepe sa lase zeama. Nu e indicat sa adaugam mai multa apa in etapa aceasta, deoarece dupa ce incepe vanata sa se inmoaie, o sa se umple intreaga cratita de zeama. Daca chiar considerati ca e nevoie, adaugati 2-3 linguri de apa, amestecati ingredientele, si asteptati ca focul sa-ti faca treaba.

Continuam sa amestecam din cand in cand, lasand amestecul pe foc mediu, pana ce si vinetele s-au inmuiat, si vom considera ca mancarea este gata in momentul in care incep sa se rumeneasca usor, si cam toata zeama s-a evaporat.

Cu cateva minute inainte de sfarsit adaugam  cateii de usturoi, curatati si tocati marunt, reglam de sare daca n-am facut-o deja, si mai  lasam cca 5 minute pe foc pentru a se contopi aromele.

La final putem adauga patrunjel sau marar proaspat, tocat, sau il putem presara direct in farfurie. Eu nu m-am putut hotari care ar merge mai bine, asa ca am pus din amandoua.


Va doresc pofta buna!

Daca v-a placut aceasta reteta, dati-i un LIKE sau impartasiti articolul cu prietenii!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...