vineri, 28 septembrie 2018

SUPA PENTRU INCALZIT SUFLETUL ~ SUPA CREMA DE CARTOFI CU PORUMB DULCE



Nu stiu daca vi se intampla, dar mie asa-mi vine cateodata...o pofta de ceva ce n-am mai gustat niciodata :)) si parca imi aminteam imaginea unui “chowder” american, adica un fel de supa mai cremoasa, facuta pe baza de lapte, si cu porumb galben auriu...o reteta pe care nu o gustasem niciodata, dar o vazusem candva intr-o poza. Asa ca am incercat sa reconstitui reteta dupa imaginatia mea si cu dotarile de moment.

Si stiti ce e interesant la supa asta? Culoarea ei atat de galbena, si textura atat de cremoasa, si gustul putin dulceag, au un efect profund balsamic si calmant, antistress. Ar putea fi considerata “comfort food”, dar fara efectele nocive ale glutenului sau prajelilor. In orice caz, o portie dintr-o astfel de supa reconfortanta si incalzitoare este perfecta dupa o zi obositoare si stresanta la serviciu, mai ales intr-o zi rece de toamna sau de iarna.


Si, detaliu care merita amintit, culoarea galbena este culoarea vindecatoare pentru plexul solar! Astfel, organele digestive vor fi mai mult decat incatate de aceasta supa-balsam. In plus, gustul dulceag natural hraneste intr-un mod sanatos splina si pancreasul, ajutandu-le sa se "relaxeze". Si, ca sa fie tacamul complet, condimentele specifice vor regla si armoniza focul digestiv. 

Si iata ce ingrediente am gasit la mine in frigider, care sa redea acel gust perfect “galben” si cremos pe care il cautam:
  • 2 cartofi mari sau 3 mai mici;
  • 1 conserva porumb dulce boabe;
  • 3-5 linguri linte rosie (masurata uscata);
  • lapte vegetal neindulcit si cu aroma cat mai neutra;
  • condimente: ghimbir, cardamom, turmeric, un strop de sare; puteti adauga si nucsoara daca va place;
  • la final eventual cateva frunze verzi de patrunjel, si inca ceva boabe de porumb.

Se pun la fiert cartofii, curatati si taiati cuburi ca pentru piure, adaugand si un praf de sare. Apa in care fierb cartofii o vom pastra in continuare pentru supa. Cand sunt aproape fierti, adaugam si lintea, spalata in prealabil, si le lasam sa fiarba impreuna inca vreo 15, maxim 20 de minute (atentie la eventuala spuma, sa nu dea in foc!). Dupa ce au fiert la discretie, tragem oala de pe foc si o lasam sa se racoreasca putin, inainte de a trece prin blender amestecul.

Din conserva de porumb, alegem cam 4/5 si adaugam boabele in oala de supa, peste cartofi si linte. Restul de 1/5 le pastram intregi si le adaugam la sfarsit. Vom da la blender amestecul din oala, pana ce devine totul o crema fina. Repunem apoi amestecul pe foc, si completam cu condimentele incalzitoare:
  • folosim fie ghimbir proaspat radacina (cam cat o nuca pentru toata oala de supa, dat pe razatoarea fina sau adaugat in blender o data cu celelalte ingrediente), sau o lingurita cu varf de ghimbir uscat pulbere;
  • 1 lingurita de cardamom macinat (sau doar ½ lingurita daca nu va place prea mult aroma);
  • ½ lingurita de turmeric pentru a intensifica nuanta galbena a supei, dar nu mai mult de 1 lingurita pentru a nu modifica gustul dulceag;

Adaugam 1 cana de lapte vegetal, sau chiar 2 daca vrem ca supa sa fie mai lichida. Amestecam totul si lasam vreo 5 minute sa traga un clocot, ca sa se armonizeze aromele. Stingem focul si putem servi, adaugand frunzele de patrunjel verde tocat (optional), sau alta pata de culoare. Eu m-am jucat cu un manunchi de frunze de ruccola, pe care le-am tocat si le-am adaugat direct in farfurie. Contrastul dintre gustul picant-amarui al frunzelor de ruccola si dulceata suava si reconfortanta a supei-crema mi-a trezit simturile. 


Daca va ramane supa pentru a doua zi, dupa ce va sta la frigider ea va continua sa se ingroase, si daca doriti sa o mai diluati, adaugati cate o cana de lapte vegetal, regland la nevoie gustul din condimente.


Daca v-a placut reteta, ii puteti da un LIKE sau o puteti impartasi cu prietenii!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

SALATA "FULLY LOADED" - Exotic Style

                      Dragii mei, nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi cea mai noua descoperire culinara din domeniul vegetalelo...